Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CEA Food Safety Coalition:

"Als we het teeltproces verduidelijken, kunnen we de consument tonen waarom infoor farming zin heeft"

"De Food and Drug Administration heeft een nieuwe manier van denken over traceerbaarheidseisen voor voeding vrijgegeven en ik denk dat dit een scenario is waarin indoor-teeltbedrijven een voorbeeld kunnen zijn," zegt Marni Karlin, uitvoerend directeur van de CEA Food Safety Coalition. "Met indoor farms kunnen we alles traceren wat ooit een plant heeft aangeraakt."

De CEA-groep voor voedingsveiligheid is een onafhankelijke organisatie met leden die werkt aan de ontwikkeling van CEA-specifieke normen voor voedingsveiligheid en die de waarde van door CEA geteelde bladgroenten onder de aandacht brengt.

De groep voor voedingsveiligheid werd ongeveer twee jaar geleden opgericht toen zes vooraanstaande bladgroententelers bijeenkwamen om CEA-specifieke voedingsveiligheidsnormen te ontwikkelen en om de waarde van door CEA geteelde bladgroenten bekend te maken. De twee belangrijkste doelstellingen van de coalitie waren te fungeren als een handelsvereniging voor de sector en om de beste teeltpraktijken voor voedingsveiligheid van CEA te ontwikkelen.

Als handelsvereniging tracht de groep consumenten, retailers en regelgevers voor te lichten over tuinbouw in gecontroleerde omgeving en de waarde ervan. Met betrekking tot voedingsveiligheid identificeert de CEA Food Safety Coalition hiaten in de overkoepelende regelgeving voor producten en heeft het normen voor indoor farming ontwikkeld die zijn leden extern kunnen laten certificeren door middel van hun voedingsveiligheidsauditproces. Tijdens haar groei naar haar oorspronkelijke doel heeft de coalitie de behoefte aan storytelling erkend om gecontroleerde tuinbouw te helpen doorgronden.


Marni Karlin 

"Als we het teeltproces demystifiëren, dat wil zeggen meer inzichtelijk maken, kunnen we consumenten laten zien waarom indoor farming zinvol is, vooral in de context van toenemende stedelijke bevolkingen, milieukwesties, enz. Consumenten en retailers beginnen te merken dat wanneer we werken met gelokaliseerde toeleveringsketens, we ons minder zorgen hoeven te maken over een gebrek aan voldoende voeding in de schappen van de supermarkt," zegt Marni.

Eerste CEA-voedingsveiligheidsnormen ontwikkeld
De CEA-coalitie voor voedingsveiligheid bracht in april 2021 de eerste normen voor indoor farming uit om de hiaten in het huidige regelgevingssysteem aan te pakken. Hoewel het huidige overkoepelende systeem goed werk heeft geleverd bij het identificeren van voedingsveiligheidsproblemen en het traceren ervan tot aan de bron, werd het systeem ontworpen met vollegrondsteelt in gedachten. In tegenstelling tot de akkerbouw wordt irrigatiewater bij binnenteelt doorgaans gerecirculeerd in plaats van dat het na eenmalig gebruik wordt weggegooid. Binnenteelten maken ook gebruik van HVAC-systemen, robotica, sensoren, enz. Met deze elementen wordt doorgaans geen rekening gehouden in reeds bestaande voedingsveiligheidsnormen.

Marni: "Er zijn verschillende risicofactoren tussen binnen- en buitenteelt. We hebben deze normen ontwikkeld om die leemtes op te vullen en ze zijn bedoeld om te worden toegepast in combinatie met bestaande GFSI-erkende normen. Telers willen bovenal dat hun voeding veilig is. Deze normen geven daar extra gewicht aan." 

De CEA Food Safety Coalition telt momenteel meer dan 30 leden en omvat verschillende soorten bedrijven, zoals aeroponics en vertical farms. Bij het ontwikkelen van de eerste normen wilde de coalitie dat de normen de diversiteit van de sector zouden weerspiegelen en bruikbaar zouden zijn voor alle procestypes. De leden kunnen ervoor kiezen hun teelt aan een externe audit door hun externe voedingsveiligheidsauditor te onderwerpen en na succesvolle afronding van een dergelijke audit verklaren dat zij aan de normen voldoen.

Indoor farming als model voor traceerbaarheid
Zoals Marni uitlegt, produceert de binnenteelt nu al enkele van de best traceerbare voedingsproducten die er zijn, aangezien het teeltproces van het zaaien tot de oogst in hoge mate is gedocumenteerd. Binnenteelt kan dus als model dienen voor de traceerbaarheid van voeding. En traceerbaarheid is van cruciaal belang in het onfortuinlijke geval van een recall; wanneer een verhoogde traceerbaarheid indoor-bedrijven in staat kan stellen om snel de oorzaak van een voedingsveiligheidsprobleem te identificeren en alle getroffen producten uit de handelsstroom te halen.

"Als we het over ons voedingssysteem en de bijbehorende regelgeving hebben, denken we begrijpelijkerwijs aan de vollegrondsteelt. Ik zou graag zien dat consumenten en regelgevers zich een diverser beeld van de tuinbouw vormen, een tuinbouw die een groeiende bevolking voedt, die bestand is tegen uitdagingen in de toeleveringsketen, die inspeelt op de klimaatcrisis en die gezonde voeding en goede banen brengt in gemeenschappen die in de problemen zijn gekomen. Dat betekent dat ook de indoorteelt in ons beeld van de tuinbouw moet worden opgenomen." 

De CEA-coalitie voor voedingsveiligheid zal haar normen voortdurend verder ontwikkelen aan de hand van de feedback van telers, retailers en consumenten.

Voor meer informatie:
Marni Karlin
CEA Food Safety Coalition
ceafoodsafety.org