Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vincent Jalink over de CropObserver van PhenoVation

"Het eerste systeem dat fotosynthese kan meten zonder de plant te beschadigen"

Door het meten van de fotosynthese-efficiëntie van een plant kan de productie met 5-10% worden verhoogd. Het vaststellen van de fotosynthese zonder de plant te beschadigen is echter een uitdaging.

PhenoVation ging die uitdaging aan en creëerde de CropObserver. "Het kan de fotosynthese van de plant meten vanaf twee meter hoogte, en dat maakt het het eerste systeem wat dit kan doen zonder de plant te beschadigen," legt Vincent Jalink uit, Technisch VerkoopManager bij het bedrijf.

In dit artikel legt hij uit hoe de CropObserver werkt, wat de voordelen zijn en de uitdagingen van het overtuigen van telers.


Vincent Jalink 

Hoe werkt het?
De CropObserver wordt ongeveer twee meter boven het gewas opgehangen. Eerdere systemen moesten bevestigd worden aan de plant zelf, waardoor deze schade oploopt. Daarom gebruikt de CropObserver een laser die het mogelijk maakt van een afstandje te meten. Door gebruik van een computergestuurd spiegelsysteem meet het elke vijf seconden een ander stukje van het gewas. Alle locaties worden gemeten en gecheckt op fluorescentie-intensiteit. Met deze data wordt de efficiëntie van de fotosynthese berekend.


De CropObserver 

Luisteren naar wat de plant nodig heeft
Volgens Jalink zorgt de CropObserver voor een unieke kans om naar de plant te luisteren, wat extra kennis voor de teler oplevert. "Het geeft telers informatie over of ze genoeg licht geven voor optimale fotosynthese, of misschien krijgen ze wel te veel. Het systeem kan ook vaststellen of en wanneer de plant hersteld is van de stress van het licht."

De meeste andere sensoren die op dit moment in kassen gebruikt worden 'luisteren' niet naar de plant zelf maar zijn gefocust op de omgevingsfactoren, zoals temperatuur. "Telers maken vaak onderstellingen gebaseerd op hoe een bloem eruitziet, maar dat is altijd achteraf. De CropObserver maakt het mogelijk direct te zien hoe het met de plant is en wat er gedaan kan worden om de productiviteit te verhogen."

5-10% meer productie
Gemiddeld kan de productie zo'n 5-10% verhoogd worden door alleen de efficiëntie van de fotosynthese te meten. "Wat we vaak zien is dat telers bang zijn hun planten te verbranden en dus ongeveer 80% van wat ze kunnen geven, geven."

Aan de andere kant is het ook mogelijk energie te besparen en verbranden te voorkomen. "We hadden onlangs een klant die zich realiseerde dat de planten teveel licht kregen. De bladeren waren dik en herstelden zich 's nachts snel, dus hij had nooit gemerkt dat ze schade hadden. Als resultaat bespaart hij nu zo'n 5 MW energie per dag en is zijn productie geoptimaliseerd."

Uitdagingen
Volgens Jalink was de grootste uitdaging bij het creëren van de CropObserver het feit dat het fotosynthese kan meten van een vrij forse afstand. "Wij zijn het enige bedrijf met een systeem dat de efficiëntie van de fotosynthese van de plant van een afstand kan meten, omdat het zulke kleine hoeveelheden licht zijn dat het heel complex is om dit te optimaliseren."

Daarnaast was het lastig telers te overtuigen dat de investering het waard is, omdat het een nieuw en innovatief product is. "Het grootste deel van onze CropObservers worden op dit moment gebruikt door universiteiten, voor onderzoek. We zien echter veel toekomstpotentie voor telers. Nu is het ons doel hen te overtuigen van de enorme voordelen die de CropObserver kan bieden."

Voor meer informatie:
Vincent Jalink
PhenoVation

[email protected]
www.phenovation.com
Linkedin

Publicatiedatum: