Tholen – Of de watermeloen uit de serre een blijvertje is? “Ja, wie weet.” Teler Lynn Vermeiren en brand manager Tom Verdonck van Tomeco lachen er geheimzinnig bij.
Vanaf week 24 oogsten ze wekelijks mini-watermeloenen in de serre in Meer. En in Loenhout staan vrijdagmiddag 9 juli de planten voor een nieuwe teelt, geplant op 7 juli, klaar op de goot. De tomatentelers zijn vol enthousiasme begonnen aan hun ontdekkingstocht.
Lynn Vermeiren en Tom Verdonck in de serre met watermeloen, maar ook komkommer en tomaat
Enthousiast
Tom heeft eerder die middag al een opsomming gegeven van de vele voordelen van de bijzondere teelt aan de hoge draad, maar is daarbij onderbroken door Lynn. “Niet te enthousiast hoor, anders wil iedereen ze straks nog gaan telen”, zegt ze met een knipoog. Maar dan serieuzer: “Er is nog veel nieuw en ook al telen we nog maar een paar rijen, het gewas vraagt veel arbeid.” Niet lang daarna gevolgd door nog meer voordelen. “De schil is zo egaal. Dat is gewoon zó mooi!”
De egale schil valt in de smaak
Testen in drie serres
VW Maxburg is dit seizoen samen met collegatomatenteler De Bakker Westland één van de twee telers die zich aan de teelt van mini-watermeloenen in de serre waagt. De telers werden door veredelingsbedrijf BASF Vegetable Seeds benaderd met de vraag of ze het zouden zien zitten om een ras, speciaal aangepast voor teelt in de serre, te testen.
In Loenhout op locatie VW Tuinderijen werden in week 27 de nieuwe watermeloenplanten geplant in een serre met verder ook tomaten. Het doel is hier om de teelt zo lang mogelijk door te trekken met behulp van een hybride belichtingsinstallatie.
Dat wilden ze wel in Meer. Met als resultaat dat er naast de reguliere tomatenspecialties, en sinds dit seizoen ook drie hectare komkommer, er een paar rijen watermeloen in de serre staan. En dus niet alleen in Meer, maar ook in Loenhout bij VW Tuinderijen, terwijl met Hortipower nog een derde Tomeco-teler de proef op de som neemt.
De jonge watermeloenplanten groeien op steenwol in een serre waar op tomaat wordt gestuurd, niet speciaal op meloenen.
Belicht
De lopende teelt in Meer is niet de eerste watermeloenenteelt voor de telers. Van februari tot medio juni werd al getest met een teelt onder belichting. Lynn: “Dit met het idee om te kijken of er in februari samen met het gebruik van SON-T voldoende licht was voor de meloenen, die van veel licht houden." Het viel niet helemaal mee. “De vijftig planten die we hadden staan gaven niet wekelijks vijftig meloenen. De productie viel tegen.”
Om de lokale herkomst van de watermeloen te benadrukken zit er op de vrucht een, biologisch afbreekbaar, stickertje met de Belgische vlag
Afzet zoeken
In de huidige, eigenlijk tweede teelt, hebben de telers het al beter onder de knie. Wekelijks nemen diverse handelsbedrijven de watermeloenen uit een opslag met gecontroleerde atmosfeer bij Tomeco via Coöperatie Hoogstraten af. Tom: “We zijn nu echt bezig afzet te zoeken voor dit nieuwe product. Daarbij zetten we heel bewust in op lokaal. Dat is een sterk punt, omdat we het transport vanuit het Zuiden over kunnen slaan.”
Tomeco biedt de watermeloen in drie segmenten aan. De telers merken (nog) geen verschil in vraag tussen de segmenten. 700-1100 gram is premium.
Houdbaarheid
Tomeco biedt de Tomélon, de merknaam die ze de watermeloen hebben gegeven, aan in drie segmenten: 500-700 gram, 700-1100 gram en 1100-1500 gram. Waarom de ene vrucht groter en zwaarder wordt, is voor de telers nog een raadsel. Zeker is wel dat met een brix van 9,5 de vruchten in alle formaten niet onder doen voor hun Zuiderse concurrent, terwijl de lange houdbaarheid opvalt. Tom: “Onze Tomélon blijft makkelijk twee weken goed op kamertemperatuur en gekoeld nog wel iets langer.”
Omdat de teelt nieuw is en het inschatten van rijpheid lastig, labelen de telers de vruchten na zetting met kleurcodes. Rood betekent ‘deze week oogsten’. Op de labels ook getallen, om zicht te houden op de hoeveelheid meloenen in de serre.
Dossier opbouwen
De komende tijd hopen de telers na de eerste positieve reacties van handelsbedrijven en consumenten nog veel meer reactie los te maken. De stap naar de supermarkt werd (nog) niet gemaakt. Tom: “We schreven in het begin lokale onafhankelijke supermarkten aan om als leukigheidje de eerste ladingen meloenen persoonlijk uit te kunnen leveren. Tegelijk werden ook groenten- en fruitspecialisten gecontacteerd. Zij namen echter meteen het gros van de oogst af waardoor het iets anders liep dan gepland.”
Rouwig is men er niet om. Sterker nog, Tom is erg tevreden met hoe het nu gaat. “We kunnen de meloenen dan wel niet zelf uitleveren maar qua dossier met feedback opbouwen kan hoe het nu gaat wel tellen. Met de feedback van een breder publiek dan we eerst gehoopt hadden, kunnen we een meer gefundeerde beslissing nemen om op te schalen en de retail te benaderen.”
Zodra de plant over de draad groeit, zijn er rijpe meloenen van onder tot boven in het gewas te vinden.
Stabiele levering
Maar tot die tijd is het vooral zaak nog veel nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Lynn: “We zetten in op een wekelijks stabiele levering aan de klanten die we nu hebben. Met de onregelmatige zetting die de plant kenmerkt, is dat best een kunst. Zeker als de plant over de draad groeit, komen er overal zijscheuten en daarmee overal vruchten. Dat maakt het lastig oogsten.”
De telers blijven zich nog dagelijks verbazen over het nieuwe gewas in de serre.
Maar ja, eenmaal op de buisrailkar tussen het gewas zijn die lastigheden snel vergeten. En is de verleiding groot niet direct zo’n handzame watermeloen na het oogsten direct open te snijden en op te eten. “In dit formaat is het makkelijk in 1x de hele vrucht te eten en dus heb je geen bederf. Nog een voordeel”, besluit Tom lachend.
Op locatie VW Tuinderijen waren in de jonge planten al de eerste hele kleine meloentjes te zien. Het nog wel gebeuren dat de plant die kleine vruchten aborteert.
Rood gelabeld betekent: deze week oogsten.
In één serre zowel komkommer, watermeloen en tomaat.
In de teelt van watermeloenen wordt de roofmijt Swirskii uitgezet.
Net als de roofmijt Montdorensis. Die moet wittevlieg, die als in komkommer veel voorkomt weet Lynn, bestrijden.
Het gewas houdt wonder boven wonder de zware vruchten goed vast. Je kunt er natuurlijk wel mee gooien …
… zolang je de vruchten maar ook weer weet te vangen.
Voor meer informatie:
Lynn Vermeiren en Tom Verdonck
Tomeco
[email protected]
[email protected]
www.nl.feelgoodtomatoes.com