Het telen van voedsel bij hoge temperaturen met weinig water is heel gewoon voor de Israëlische telers. "Daarom kunnen telers wereldwijd hun oplossingen gebruiken om zich aan te passen aan warmere weersomstandigheden," vertelde David Silverman, adviseur voor het Israëlische ministerie van landbouw, onlangs vorige week tijdens een webinar waarin Israëlische bedrijven hun kastechnologieën presenteerden.
"Ondanks zijn kleine omvang beschikt Israël over een dichte hoeveelheid onderzoeksinstellingen op het gebied van land- en tuinbouw. Met onze diverse topografie en klimaatzones slagen we erin om intensieve teelt in de woestijn te handhaven."
Volgens David moet de oplossing drieledig zijn: genetica, het ontwikkelen van resistente rassen, migratie, het kiezen van de juiste zone om bepaalde gewassen te telen, en het implementeren van technologie. Kennis opdoen over deze Israëlische technologieën en teeltoplossingen was het doel van het webinar Greenhouse Technologies georganiseerd door de Foreign Trade Admission of Israel in Nederland. Tijdens het webinar presenteerden Israëlische bedrijven hun oplossingen voor het telen in strenge klimaten.
Ziv Shaked van DryGair presenteerde hun oplossing voor het verminderen van de luchtvochtigheid in kassen. Omdat pathogenen en schimmels goed gedijen in vochtige lucht is het belangrijk om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Daarnaast gaan de luchtvochtigheid en energie hand in hand.
De DryGair-oplossing neemt water op uit de lucht, dat binnen in de machine wordt gecondenseerd. Dit zorgt voor luchtcirculatie in de kas, waar de lucht ook wordt afgekoeld en er een homogeen klimaat ontstaat.
In Nederland werkt DryGair samen met Royal Brinkman om telers deze oplossing te kunnen leveren. Het water dat in de machine wordt opgevangen, kan later weer worden gebruikt voor de irrigatie.
Itamar Ziseling van MetoMotion besprak de wereldwijde arbeidstekorten in de tuinbouwsector. Om dit tekort tegen te gaan heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld om de arbeidskosten te verlagen. De Greenhouse Robotic Worker (GRoW) is een zelfstandig apparaat met twee robotarmen, een 3D-visionsysteem en een camerasysteem waarmee de gewassen in de gaten gehouden kunnen worden. De robotarmen vangen de geoogste producten op, plaatsen deze op een loopband, waarna ze worden ingepakt en getransporteerd.
Dankzij de camera kan GRoW ook 's nachts oogsten. "De financiële waarde van GRoW is enorm, en de terugverdientijd is minder dan 2 jaar, terwijl het 80% van de arbeid bespaart, waardoor telers zich kunnen concentreren op hun product in plaats van op de afhankelijkheid van arbeid," concludeerde Itamar.
DryGair's GRoW-robot en trolley
Tal Maor van Viridix merkte op dat het lastig is om erachter te komen wat gewassen daadwerkelijk nodig hebben. Daarom hebben ze een tool ontwikkeld voor de analyse van verzamelde gegevens met behulp van een kunstmatige wortel.
"Met de juiste tools kunnen telers de irrigatie op een eenvoudige en doeltreffende manier regelen," vertelde Tal. De kunstmatige wortel op basis van zonne-energie kan jarenlang in de grond blijven zitten en zowel in de vollegrond worden gebruikt als in kassen. "Alle relevante gegevens zijn terug te vinden op één platform, voor elk gewastype en elk irrigatiesysteem. De resultaten zijn voor elke teler lastig te interpreteren. Daarom kunnen we het systeem koppelen aan een irrigatiecontrolesysteem, waardoor er een autonome irrigatieoplossing ontstaat zonder dat de hardware in de kas moet worden vervangen."
De Viridix tool kan worden gekoppeld met de irrigatietool.
Israël staat bekend om hun druppelirrigatiesystemen. Erez Gold van Thermo Siv presenteerde echter een innovatieve groene verwarmingsoplossing, die ook wel de verwarmingsequivalent van de druppelirrigatie kan worden genoemd. Hun product is een gecoat garen dat kan worden verwarmd en een nauwkeurige verwarming dicht bij het gewas biedt. Het materiaal kan worden gebruikt voor de verwarming van de wortels of voor een verticale plaatsing naast de planten. Het is interessant om te zien dat dit materiaal ook in de automobielsector wordt gebruikt. Er zitten veel voordelen aan samenwerking tussen sectoren.
Lior Hessels van GrowPonics besprak een geheel ander probleem: alhoewel substraattelers het liefst gebruik willen maken van biologische meststoffen is dit vaak niet genoeg voor hun gewassen, aldus de producent die slim gebruik maakt van bacteriën.
Het bedrijf is begonnen met het imiteren van het productieproces van chemische meststoffen, maar dan op een natuurlijke manier. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van bacteriën om stikstof uit de lucht op te nemen en deze om te zetten in ammoniak, aangezien planten de stikstof niet uit de lucht kunnen opnemen.
Hagai Palevsky van Agam Greenhouse Energy Systems benadrukte de gevaren van overtollige luchtvochtigheid in kassen, die zorgt voor de verspreiding van schimmels, meeldauw en andere pathogenen. De Ventilated Latent Heat Converter neemt de lucht op via een zoutoplossing en filtert deze daarna. Op deze manier kan de kas worden gesloten en wordt er energie bespaard. Ook wordt de temperatuur gereguleerd indien nodig. Dit kan de bestaande airconditioningsystemen in de kas zowel vervangen als aanvullen.
De Agam Ventilation Latent Heat Converter
Als laatste sprak Eytan Heller van Arugga AI Farming over de arbeidstekorten als groot probleem in de tuinbouw. Daarom heeft Arugga een autonome grondrobot ontwikkeld voor de behandeling en monitoring van elke plant in de kas. Ze hebben zich eerst gericht op tomaten en in het bijzonder op de bestuiving. De robot is gebaseerd op AI en imiteert de bestuiving. Extensies van de robot zorgen voor snoeien zonder contact, het opsporen van ziektes en het voorspellen van de opbrengst. Omdat het bedrijfsmodel is gebaseerd op leasing, is de robot betaalbaarder voor telers.