Tholen - Toen fruitteler Gijs van Herk 20 jaar geleden ‘van narigheid’ stopte met het telen van ijsbergsla en begon met het telen van aardbeien, wilde hij het anders doen. Weg uit de negatieve prijsspiraal die bij het telen van ijsbergsla onvermijdelijk was.
Hij koos ervoor om zijn aardbeien direct aan de consument te verkopen en tegen een eerlijke prijs. Bij Gijs zul je geen stunt- of torenhoge prijzen zien. Vrijwel al het fruit, naast aardbeien ook frambozen en kersen en daarvan gemaakte jams en sappen, dat hij teelt, wordt aan huis verkocht, direct aan de consument.
Een klein deel gaat naar de lokale speciaalzaak of supermarkt. Maar ook daar heeft de teler een rechtstreeks contact met zijn afnemer. Dat is een andere manier van zaken doen, merkt hij.
“Bij rechtstreeks contact weet je meteen of het goed is.” Een ander aspect is dat bij de directe levering aan de consument er geen rekening gehouden hoeft te worden met maat of houdbaarheid, wat bij levering aan de grote retailers wel een belangrijke rol speelt. “Qua versheid winnen wij het altijd. Na het oogsten duurt het drie minuten tot ze in de winkel staan. Het zijn goede aardbeien en die zitten zoals de natuur ze geeft met grotere en kleinere vruchten bij elkaar in een bakje, want aardbeien koop je, omdat je ze lekker vindt.”
Hij legt het zijn afnemers graag uit, want de fruitteler merkt tijdens de goed bezochte open dagen en kersenfeesten, dat er veel vragen zijn. “De laatste zeven jaar zie je de tendens dat mensen het verhaal achter het product willen weten. Er zijn meer jonge gezinnen met kinderen met een focus op gezond en lokaal.”
Smaak en duurzaamheid
Toen eenmaal de beslissing voor huisverkoop was gemaakt, wilde Van Herk Fruit het goed doen ook. Met twee winkels die zes dagen per week open zijn van 09:00 tot 18:00 uur is de consument van half maart tot november welkom. “Wij hebben de huisverkoop geprofessionaliseerd.”
Gijs teelt zowel aardbeien onder glas, in de koude kas en buiten op stellingen. Smaak is een heel belangrijk aspect bij de teelt. “Wij telen niet de gangbare rassen. Mensen moeten wel speciaal naar mij toe rijden. De aardbeien zijn altijd vers, maar moeten ook op het gebied van smaak uitblinken.”
Hierop wordt ingezet door te kiezen voor rassen die op de lange termijn even productief zijn als de gangbare rassen, maar niet de piekbelasting van een grote productie kennen. Voor de smaak maakt het uit of de in een plant aanwezige suikers over veel of minder vruchten verdeeld moeten worden.
Bij de rassenkeuze is smaak dus doorslaggevend, maar ook moet het ras in te passen zijn in de circulaire tuinbouw die Gijs voorstaat. “Wij telen duurzame rassen zonder wortelbehandelingen met heel weinig gewasbeschermingsmiddelen.”
De stap naar biologische teelt kan hij niet maken, omdat in Nederland de stellingenteelt op substraat nu eenmaal niet als biologisch kan worden aangemerkt. Daarbij houdt hij graag de mogelijkheid open om in te kunnen grijpen als dat een keer nodig is. De teler ziet het als duurzamer dan het standaard toepassen van biologische middelen.
Verpakking
Die focus op duurzaamheid komt ook tot uiting in de verpakking die voor Van Herk Fruit is ontwikkeld en gemaakt is van 100 procent karton. “We hadden hele duurzaam geteelde aardbeien maar verpakt in plastic. Dat wilden we veranderen.”
In samenwerking met Fonkels Innovatieve Verpakkingen werd de Re-Fruiter Tray ontwikkeld, die is gemaakt van 100% FSC-gecertificeerd gerecycled karton. “Wij ontwikkelen alles in dienst van de klant, zodat het naadloos in te passen is in hun processen,” vertelt Wim Apeldoorn, general manager van Fonkels.
Voor dit bakje was bescherming van het fruit en stevigheid specifiek van belang, omdat bij het koelen vocht ontstaat waardoor het karton slap kan worden. Verder laat Wim weten dat het bakje een unieke bodem heeft die is voorzien van sneetjes. Hierdoor veert te bodem en kan het gewicht van de aardbeien de onderste vruchten niet beschadigen.
Om de bodem ruimte voor beweging te geven staat het bakje op pootjes. Daarnaast zijn de randen omgeslagen zodat ze niet scherp zijn en het fruit niet kunnen beschadigen. De verpakking kan worden gebruikt om te vullen met 250, 400 of 500 gram zachtfruit.
Uit het oogpunt van duurzaamheid betreurt Gijs het dat in plaats van de standaard 500 grams aardbeien bakjes in de supermarkt steeds vaker met 400 grams verpakkingen wordt gewerkt. “Dan kun je makkelijker met de prijs stunten, maar dit houdt wel in dat er voor 20 procent minder aardbeien evenveel verpakking en transport nodig is en door de teler meer werk verricht moet worden. Dat is niet duurzamer.”
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Gijs van Herk
Van Herk Fruit
Westdijk 54A
3274 KG Heinenoord
www.bestfresh.nl
[email protected]
Wim Fonkels
Fonkels
Nijverheidstraat 22
6681LN Bemmel
+31 (0)26 7470008
[email protected]
www.fonkels.com