Tholen – Bij paprikateler Jansen Paprika uit Andijk ging het ‘snel’, hoefde het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden en dus staan er binnenkort modulaire woonunits naast de kas. Bij tulpenkweker Scheperswijk in het nabijgelegen Hem gaat dat ook gebeuren, maar hier ging er wel drie jaar overheen alvorens er groen licht was.
Het is tekenend voor hoe er momenteel in Nederland gestoeid wordt met de huisvesting van arbeidsmigranten, zo vindt Marc Govers van Blueblox. Hij helpt bovenstaande telers aan modulaire huisvesting voor hun personeel, zoals hij dat voor steeds meer telers doet.
De telers nemen altijd het initiatief, maar in plaats van dat zij toegejuicht worden omdat ze een probleem aan het oplossen zijn, lopen zij juist tegen veel tegenwerking aan. “Ik zit af en aan bij gemeentes aan tafel, maar ken er maar een handvol waar het een beetje redelijk geregeld is”, zegt Marc. “Veruit in de meeste gevallen lijkt men niet te snappen hoe het werkt.”
Marc, hier met bouwhelm, komt in zijn werk zowel in de kas, op de bouw als in het gemeentehuis om telers aan huisvesting te helpen.
Onderscheiden
Dat er een probleem is met arbeidsmigranten, dat is inmiddels wél duidelijk. Telers komen steeds moeilijker aan personeel en concurreren tegenwoordig zelfs onderling om aan voldoende ‘handjes’ te komen. Ondertussen is er voor arbeidsmigranten geen huisvesting. Met als resultaat dat er met enige regelmaat nog verhalen naar buiten komen over uitbuiting van arbeidsmigranten. “Als je soms ziet en hoort onder welke erbarmelijke omstandigheden zij nu leven… Het is mijn missie om daar iets aan te doen”, geeft Marc aan. Waarna hij zich haast om te zeggen dat “hij natuurlijk niet alles kan bouwen.”
Nu hoeft dat natuurlijk ook niet. Telers zelf willen ook graag. Zij merken dat in de strijd om voldoende goed personeel het helpt om zich met het aanbieden van goede huisvesting te kunnen onderscheiden. “Arbeidsmigranten hebben momenteel de telers voor het uitkiezen. Dan kiezen zij graag voor goede huisvesting.”
Een voorbeeld van hoe de modulaire woonunits die Blueblox aanbiedt geplaatst worden.
Misverstand
Blueblox biedt daarvoor modulaire woonunits aan, die de teler op eigen terrein kan neerzetten. Géén luxe villa’s, maar voor de veelal maar kort blijvende arbeidsmigrant een prima oplossing. “Wie een kijkje neemt in de units, heeft niet door dat het snel te bouwen, makkelijk verplaatsbare woningen zijn. Er zitten betonnen vloeren in, goede keukens, badkamers en slaapkamers.”
En niet alleen maar éénpersoonskamers. “Dat is een groot misverstand bij onder meer beleidsmakers. Er wordt te veel vanuit eigen perspectief gekeken naar dit vraagstuk. Waarom zouden Poolse of Roemeense stelletjes niet samen op één kamer mogen slapen?”
Realisme
Marc haalt het voorbeeld van de slaapkamers aan, omdat het volgens hem laat zien waarop nu vaak plannen blijven steken. “De eisen die worden gesteld aan huisvesting zijn te extreem. Natuurlijk moet alles netjes en goed verzorgd zijn, maar als dat betekent dat er eindeloos over gepraat wordt zonder dat er iets gebouwd wordt… Dan schieten we met z’n allen niets op.”
“Iedereen wil ook een zwembad in zijn tuin, maar dat kunnen we ook niet allemaal betalen. Laten we daarom realistisch zijn. 25% van het salaris dat een arbeidsmigrant krijgt, mag naar huisvesting toe. Vaak het minimumloon, omdat wij niet bereid zijn meer voor onze groenten, fruit, bloemen en planten te betalen. Zeg dat het pakweg 95 euro per week is. Daarvoor bouw je geen villa’s.”
Schets van de huisvesting bij Jansen Paprika
Angst
Gemeenten blijken vaak nog geen voorstander van huisvesting bij telers op eigen terrein. En dat terwijl telers zelf vaak wel ruimte hebben. “Ik ken er genoeg die grond hebben waarop ze zouden kunnen bouwen, maar waar vooral de gemeente dwarsligt. Soms omdat het de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden in de weg zou liggen, soms uit angst voor misstanden.”
Zij wijzen daarbij dan op ‘het belang van de arbeidsmigrant’ die dichtbij de voorzieningen moet wonen en niet té afhankelijk van de werkgever mag zijn, ziet Marc. “Maar arbeidsmigranten werken zes dagen per week en doen veel minder vaak boodschappen. Dus wat is er dan praktischer? En op reistijd naar hun werk zitten ze ook niet te wachten. Dat scheelt dan weer logistieke kosten.”
En de uitbuiting? “Dat is angst, terwijl je er volgens mij juist altijd vanuit moet gaan hoe iets wél goed kan gaan. Daarom schrijf ik voor klanten ook altijd beheersplannen, waarin vooraf alle mogelijke knelpunten beschreven zijn en er ook oplossingen worden aangereikt.”
Doorpakken
Ondanks alle belemmeringen slagen er stilaan toch steeds vaker telers in om modulaire woonunits te plaatsen. “Het arbeidsprobleem zal alleen maar groter worden, net als de algemene woningnood in Nederland”, voorspelt Marc, alvorens toch positief af te sluiten. “Telers die nu doorpakken, gaan daar de vruchten van plukken. Daarmee helpen zij ook collega’s, juist door te laten zien dat het kan. Juist ook in goede samenwerking met de gemeente, zoals bij Jansen Paprika, waar men wel snapt hoe het moet. En daarmee is ook de rest van Nederland gebaat, want er komen juist huizen vrij voor anderen als er geen arbeidsmigranten meer in hoeven te wonen.”
Voor meer informatie:
Marc Govers
BlueBlox
+31 (0)164 741 644
[email protected]
www.blueblox.nl