Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko reageert op Europese kritiek op tomatenimport: "Niet overdrijven"

Diverse Europese brancheorganisaties, waaronder de Dutch Produce Association, willen dat de Europese Commissie strenger op de import van Marokkaanse tomaten gaat letten. Daarover stuurden ze recent een brief.

De Europese partijen vinden dat regels worden overtreden en dat er een andere manier nodig is om de invoerwaarde van Marokkaanse tomaten te bepalen. Hierbij zouden niet de prijzen van gewone tomaten als leidraad mogen gelden. Daarnaast moet het quotum na het vertrek van het VK uit de EU volgens de briefschrijvers omlaag met zo'n 50.000 ton én moet duidelijk zijn welke tomaten uit de Westelijke Sahara komen. Vooral de Spanjaarden, vertegenwoordigd door Fepex, zijn fel en laten al tijden van zich horen. 

Marokko: Europa overdrijft
In reactie op de kritiek reageert nu Marokko. De Marokkaanse Confederatie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Comader) heeft een reactie uitgestuurd. Voorzitter Mohammed Alamouri betreurt het in zijn brief dat Europese partijen de slechte marktomstandigheden aangrijpen om naar Marokko te wijzen. Volgens hem kan het nooit zo zijn dat de 2% Marokkaanse import de markt kapotmaakt. 

Alamouri wijst in zijn betoog op de duurzaamheid van de import, juist omdat het met teelt in Marokko buiten het Europese seizoen mogelijk is tomaten in de Europese supermarkten te krijgen. Zonder belichting en verwarming. 

Specifiek gaat Alamouri in op 'beschuldigingen' over export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook hier geldt een quotum voor, verweert de voorzitter zich, net zoals er een quotum is voor import in de Europese Unie. Dat het VK uit Europa is gestapt, maakt dat niet anders. Ook hier is volgens Alamouri het importpercentage op de totale invoer in het VK laag, slechts 1,2%. Net als in de Europese Unie, waar het volgens hem 2% bedraagt.

Publicatiedatum: