Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe en terugkerende namen uit tuinbouw in vierde ronde NOW

Tholen - Het UVW heeft deze week het register met bedrijven die NOW 3.2 hebben ontvangen openbaar gemaakt.

Naar schatting van de redactie ongeveer evenveel tuinbouwbedrijven hebben een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen. Wat verder opvalt is dat er bedrijven voor het eerst NOW aanvragen en er ook bedrijven opnieuw NOW aanvragen, na tussendoor rondes over te hebben geslagen. Over heel Nederland vroeg circa de helft minder bedrijven NOW aan.

Voorschot
Net als in eerdere NOW-rondes heeft de redactie haar best gedaan een tuinbouwoverzicht te geven zonder te pretenderen volledig te zijn. Het overzicht (onderaan) is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare informatie en geeft een inkijkje in de financiële stand van zaken in de sector.

Het gaat bij de bedragen in de lange lijst om een voorschot op de tegemoetkoming in de loonkosten uit de vierde aanvraagperiode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Officieel de NOW 3.2, die liep van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021. Net als in eerdere NOW-rondes kan het zijn dat voorschotten later terugbetaald worden als blijkt dat het omzetverlies dat is ingeschat lager uitvalt.

Voor de NOW 3.2 kwam elk bedrijf dat tenminste 20 procent omzetverlies verwachtte in aanmerking. Anders dan in de NOW 3.1 kon de tegemoetkoming maximaal 85% bedragen (80% in de NOW 3.1), gerelateerd aan het omzetverlies. Ten opzichte van de eerste twee aanvraagrondes telt inmiddels verkregen steun uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten niet meer mee als omzet bij de berekening van de NOW.

Blik op de tuinbouw
Zo lang als de lijst was bij de NOW 1.0, zo lang is de lijst met aanvragers vanuit de tuinbouw inmiddels niet meer. Toch valt op dat er bedrijven op de UWV-lijst staan die er in eerdere rondes nog helemaal niet opstonden of die er in ronde 3.2 opnieuw op staan. 

Enkele bedrijven die in ronde 1.0 NOW ontvingen, betaalden inmiddels het gekregen bedrag terug. Tot en met 31 oktober 2021 hebben bedrijven de tijd een aanvraag voor een definitieve berekening in te dienen bij het UWV. Weinig bedrijven uit onderstaande lijst kregen de afgelopen periode zo'n correctie. Voor de NOW 2.0 hebben bedrijven nog tot en met 5 januari 2022 de tijd voor zo'n definitieve berekening.

Net als bij de NOW 3.1 staan in ronde 3.2 opnieuw ook tuincentra weer op de lijst. Zij hadden te maken met coronarestricties. De grote sierteeltcoöperatie Royal FloraHolland ontbreekt dat weer t.o.v. ronde 3.1. En voor ronde 1.0 heeft een correctie plaatsgevonden, waardoor ook hier de veiling niet meer op de lijst staat. 

Onder de in de voedingstuinbouw het hardst getroffen bedrijven ontving Koppert Cress net als in ronde 3.1 een bedrag van zo'n 1,2 miljoen euro. Of er meer of minder telers hebben ingetekend, is moeilijk uit de lijst van het UWV op te maken. Wie zelf gaat zoeken, ziet dat er toch serieuze bedragen werden ontvangen door telers in zowel sierteelt, groenten en fruit. Het gaat al snel om tienduizenden euro's bij heel veel meer telers dan er op één of twee A4tjes passen.

Helft minder aanvragers heel Nederland
In totaal werden er in de vierde aanvraagronde 77.496 aanvragen voor NOW 3.2 gedaan bij het UWV. Daarvan zijn er 3.444 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. In totaal maakt het UWV in drie rondes zo'n 3,2 miljard euro aan voorschotten over aan bedrijven. 

Ter vergelijking: voor de NOW 1.0 werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de NOW 2.0 ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro. De NOW 3.1 was goed voor 77.000 toekenningen en een voorschotbedrag van 2,8 miljard euro.

Teruggestort
Hieronder een overzicht, opgesteld door de redactie op basis van gegevens uit de vier rondes waarover het UVW al publiceerde. Zoals al gezegd: wij pretenderen niet volledig te zijn, maar geven met de lijst een inkijkje in de financiële situatie in de sector. Daarbij dient men te bedenken dat het uiteindelijk de telers zijn die producten van tuinbouwtoeleveranciers afnemen en dat als zij het zwaar hebben, toeleveranciers dat ook (gaan) merken.

Verder is het belangrijk te bedenken dat de bedragen in onderstaande lijst soms ook alweer teruggestort zijn. Bedrijven die niet meer in de UWV-lijsten staan om deze reden, staan hieronder ook niet in ons overzicht.

Naar schatting van de redactie eerder dit voorjaar betaalde zo'n tien procent van vooral de tuinbouwtoeleveranciers het voorschot inmiddels al terug. Verantwoordelijk minister Koolmees maakte al de inschatting dat uiteindelijk over heel Nederland veertig tot zestig procent van de bedrijven de NOW 1.0 moeten terugbetalen. 

Een tuinbouwoverzicht
Het complete UWV-overzicht, 1044 pagina's in totaal, is hier in te zien

Ook de redactie van AGF.nl maakte een overzicht, gefocust op de AGF-handel. Dat overzicht is hier in te zien.  

 Klik op onderstaande afbeelding voor vergroting van de lijst.