Tholen - "Toen ik in 1979 solliciteerde op de functie van kassier bij veiling de Kring in Bleiswijk, had ik niet het vermoeden dat de daaropvolgende ruim 42 jaar in het teken zouden staan van groentetelers, handelshuizen en afzetorganisaties. Het waren hele mooie jaren, waarin ik brede kennis heb opgedaan van alle aspecten binnen de keten van groenten en fruit", vertelt Dolf Fahrner. Na bijna 42 jaar gaat de AGF'er met pensioen, al stelt hij zich nog beschikbaar voor coaching en advies aan telers die zelf hun afzet hebben georganiseerd. "Het contact met de telers is wel een rode draad in mijn carrière geweest."
Dolf op z'n eerste AOW-dag
Zijn eerste functie was kassier bij de Bleiswijkse veiling. "We waren getrouwd en ik had een huis gekocht in Bleiswijk, dus belde de veiling als grote werkgever op en werd aangenomen. Toen was de functie van kassier en nog wel eentje met aanzien. Je had contact met telers en handelshuizen." Twee jaar later volgde hij zijn zwager Wim Bugter naar Haluco voor een administratieve functie. "Dat was nog heel wat, want er was een gentlemen's agreement dat veiling en handelshuizen niet aan elkaars personeel kwamen. Ik was de eerste die vanuit het veilingwezen naar de handelshuizen ging. Izaäk Havenaar werd om die reden nog bij de veiling op kantoor ontboden om uit te leggen waarom ze mij zo nodig moesten hebben."
Bij Haluco had Dolf onder meer de inkoop van verpakkingen, machines en personeelszaken onder zijn hoede. Na twaalf jaar ging het weer kriebelen en verkaste hij naar Combilo, waar hij in eerste instantie zich bezighield met de automatisering, waarna hij later een commerciële rol kreeg als inkoper onder de vleugels van Kees van Rossum. "Zodoende kwam ik echt met telers aan de keukentafel op zoek naar samenwerkingsvormen. Dat heeft me altijd erg aangesproken. Ik heb hier ook veel fijne contacten aan overgehouden. Het belang van een goed functionerende keten heeft voor mij altijd vooropgestaan. Terugkijkend moet ik helaas constateren dat dit maar gedeeltelijk gelukt is. Er zijn nog te veel verschillende onderlinge belangen die een goede samenwerking in de weg zitten."
Bij The Greenery werd Dolf in het jaar 2000 verkoopleider vollegrond. "Ik kwam hier Jelte van Kammen weer tegen, die ik al kende vanuit Combilo. Ik was in de veronderstelling dat het bedrijf in wat rustiger vaarwater zou komen en voelde me er meteen thuis. We hadden destijds 85 Productmarkt Adviescommissies (PMAC's) onder onze hoede en kregen de handen op elkaar voor een plan voor de hele vollegrondssector. Dat was best een prestatie, je had met grote spruitentelers tot kleine andijvietelers te maken. Toen er in 2004 een directiewisseling kwam en de plannen van tafel werden geveegd was er voor mij ook geen ruimte meer om ze uit te voeren."
"In die tijd waren er nogal wat ontevreden telers. Destijds heb ik heel wat gesprekken gevoerd met vooral grotere telers met als doel te komen tot een soort open marktplaats. Om een aantal redenen is dat destijds niet doorgegaan. Achteraf vraag je je weleens af hoe het was gegaan als die plannen wel doorgang hadden gevonden", aldus Dolf. De laatste jaren verliepen wat rommeliger voor de AGF'er. Zo werkte hij bij Rova van Ron van Valen, dat een jaar later het bedrijf sloot en ook bij Alexport werd op de dag van binnenkomst gemeld dat een gedeelte van het personeel zou worden ontslagen. In de loop der jaren bleef Dolf bij diverse telers en telersorganisaties in de weer.
Gevraagd naar mensen die belangrijk zijn geweest in zijn loopbaan, noemt Dolf onder meer directeur Leen Ruinard van Veiling Bleiswijk. "Hij had de wind eronder, maar was heel duidelijk in zijn visie over hoe het beleid gevoerd moest worden. Van Jan van der Lugt leerde ik bij Haluco de ondernemerszin en het belang van een goede relatie met de telers. Kees van Rossum was bij Combilo weer een echte people manager en had altijd een luisterend oor. Ook met commercieel directeur Goos Cardol van The Greenery had ik een goede relatie."
"Daarnaast heb ik altijd goede contacten gehad in het Nederlandse retailkanaal, onder meer met Superunie en Lidl. Als je de retail wilt bedienen is het nogal belangrijk dat je zelf met de eindafnemer praat, daar ontbreekt het de telers nog weleens aan. Ik sta er dan ook zeker voor open om telers te ondersteunen in hun zoektocht naar eigen afzet, of dat nou ad hoc of op projectbasis is. Maar ik ben wel met pensioen, dus ik wil ook van mijn kinderen en kleinkinderen gaan genieten", besluit Dolf, die iedereen die wat voor hem betekend heeft in de achterliggende 42 jaar hartelijk bedankt voor de prettige samenwerking en mooie uren die ze samen hebben beleefd.
Voor meer informatie:
Dolf Fahrner
Mob +31 (0)6-81132541
[email protected]