Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britten willen beter geïsoleerde kas zonder glas

Glas op een kas heeft bekende voordelen, maar ook nadelen. Zo biedt glas weinig isolatie. Mét warmte-isolatie zouden telers in koude klimaten nog veel meer voordeel kunnen halen uit de kasteelt.

Daarom organiseerde het Britse Crop Health & Protection (CHAP) recent een webinar over het Envirup Insulation System Project, een onderzoeksproject dat een oplossing wil aanreiken voor dit probleem. "Van huizen wordt verwacht dat ze goed geïsoleerd zijn om de warmte binnen en de kou buiten te houden, dus waarom kan dat ook niet met kassen?" stelde Assim Ishaque, energieadviseur en hoofdspreker op het evenement.

Het project werd geleid door Envirup, een Brits adviesbureau voor schone technologie. Het gaat om een haalbaarheidsstudie die bedoeld is om de prestaties na te gaan van het Envirup Insulation System (EIS) bij verschillende gewassen op diverse locaties en om te kijken hoe optimale kasomstandigheden zo lang mogelijk kunnen worden gehandhaafd met een zo laag mogelijk warmteverlies. Het project werd onder meer ondersteund door CHAP en Cambridge HOK en ging uit van het perspectief van de teler die de energiekosten van een kas in een koud klimaat probeert te verlagen.

Paneelsysteem
Na een korte introductie gaf Assim Ishaque, een van de projectleiders, wat meer details prijs over het systeem. Het bestaat uit een paneel- en kapontwerp die op elkaar kunnen worden gebouwd.

Naast de hoge energiekosten noemde Assim ook de toenemende vraag van de consument naar duurzaam en lokaal geteelde versproducten als reden om kassen te isoleren. Mensen willen minder voedselkilometers en overheden willen vaak dat telers heffingen betalen op hun energieverbruik. Er is dus een dubbel voordeel bij het verlagen van de energiekosten. "De tuinbouw is een interessante sector voor de isolatie-industrie, omdat innovatie zichzelf snel terugbetaalt. Dus besloten we kaswanden te bouwen van polycarbonaat. Bij uitgevoerde testen van de panelen vonden we een totaal lichtdoorlatingspercentage van 80,28%, dus er zou niet veel zonlicht verloren gaan."

Een ander voordeel van de paneelstructuur is dat het veel gemakkelijker te installeren is en daar zijn ook minder risico’s aan verbonden en minder personeel voor nodig. "Er zijn slechts twee personen nodig om de twee meter lange panelen in elkaar te zetten. De glazen structuur wordt op deze manier overbodig en niemand zal in de kas kunnen inbreken", legt Assim uit.

Met de wereldwijde grondstoffentekorten is het bovendien alleen maar een voordeel dat er veel minder staal nodig is voor de constructie, omdat de panelen zichzelf ondersteunen. "Het opzetten van de kas bespaart de teler ook 10 bouwdagen, zodat deze tijd aan de teelt kan worden besteed."

Kleinere lokale teelt
Een van de aanwezigen vroeg of het feit dat alleen de wanden op deze manier geïsoleerd kunnen worden geen nadeel is voor grotere kassen, aangezien het warmteverlies bij dergelijke kassen groter is via het plafond.

"Hoe kleiner de kas, hoe kleiner het warmteverlies omdat de wanden relatief veel warmte vasthouden. Ons uitgangspunt is dan ook de kleinschalige kas, al houdt het project daar niet op", legt Assim uit. "Met dit systeem kunnen telers jaarrond aan de slag, ook in de winter in koude klimaten, zonder in te boeten op de kosteneffectiviteit van hun bedrijfsvoering."

"Dit systeem draagt ook bij aan de diversificatie van de kasteelt. Waar we naartoe gaan is lokale, duurzame teelt. Daar kunnen meerdere kleinere kassen die een verscheidenheid aan producten voortbrengen ons beter bij helpen dan één grote kas die een enorme opbrengst voor de export behaalt. Dit systeem ondersteunt het lokale teeltmodel."

Publicatiedatum: