Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritisch Spaans rapport over 'mega-tomatenstad' in Westelijke Sahara

De koning van Marokko is een illegale 'mega-tomatenstad' in Dakhla aan het bouwen ten koste van de bevolking van de Westelijke Sahara en van de tomatentelers in Zuidoost-Spanje. Dat stellen de Spaanse NGO Mundubat en de telersorganisatie COAG in een rapport. 

In het rapport beschrijven beide partijen hoe vijf grote bedrijfsgroepen, waarvan sommige eigendom zijn van Mohamed VI en de Marokkaanse minister van Landbouw, vruchtbare grond exploiteren in de door Marokko bezette gebieden van de Westelijke Sahara om er een van de grootste tomatencentra ter wereld te creëren.

Een van de belangrijkste groepen die in het project zijn gestapt is Les Domaines Agricoles, een bedrijf dat behoort tot de holding van koning Mohamed VI. Een dochteronderneming van dit bedrijf, Groupe d'Exportation des Domaines Agricoles (GEDA), is verantwoordelijk voor de opslag, verpakking en transport van de tomaten en is een samenwerking aangegaan met het Franse bedrijf Frulexxo, gevestigd in de groothandelsmarkt Saint Charles International in Perpignan. Frulexxo heeft op zijn beurt weer een dochteronderneming, Eurextra genaamd, die de tomaten in Spanje op de markt brengt.

In het rapport maken de Spanjaarden zich boos over o.a. schending van grondrechten, mensenrechten, maar ook over fraude met 'foute etikettering' van producten. Volgens COAG worden de tomaten uit Dakhla over land in vrachtwagens naar de Marokkaanse stad Agadir vervoerd. Daar worden ze dan vermengd met tomaten uit de kassen van de streek rond Agadir. Volgens het rapport gaat het dus om een ‘Marokkanisering’ van de tomaten, aangezien ze worden verpakt en geëtiketteerd als product afkomstig uit Marokko. 

Bekijk hier het hele rapport.

Voor meer informatie:
COAG
+34 91 534 63 91
[email protected]
www.coag.org

Publicatiedatum: