Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler ziet: meer zuurstof, meer vrucht én een schone silo

Tholen – Na een korte duik in de gietwatersilo met dagvoorraad bij tomatenteler Paul van Paassen wist een duiker dit jaar genoeg: “Deze silo kan ik voortaan overslaan Paul, want deze is brandschoon.”

De Bleiswijkse teler met 2,2 hectare glas investeerde de afgelopen jaren in zijn gietwaterkwaliteit en dat betaalt zich inmiddels uit in goede wortels en gezonde planten. Eigenlijk wist Paul het ook al wel. “Lucht geeft vrucht, zeiden ze vroeger al.” Toch is bevestiging, zelfs van een duiker over zijn silo, altijd welkom.


De nieuwste investering die Paul deed was in een ABR Bioreactor.

100%
De duiker kwam dit jaar in de dagvoorraadsilo bij Paul het inmiddels bekende OxyBull beluchtingssysteem van Agrona tegen. Daarin investeerde de teler in 2017. “Uiteraard kijk je als teler altijd al naar hoe je wortels het doen en naar het optimaliseren van je gietwater, maar een aantal jaar terug ben ik hier echt bewust extra op gaan inzetten. Meer zuurstof in je water krijgen sprak mij aan en met de OxyBull kan dat.”

Wat heet, uit metingen blijkt dat er tegenwoordig veel meer zuurstof in het gietwater bij Paul zit. Nadir Laaguili, directeur van Agrona: “Uiteraard verschilt het per jaar en per periode, maar we hebben een zuurstofwinst van 30 tot 70 procent weten te behalen. We meten nu standaard 100% zuurstof in het gietwater.”

Schoon
Voor Paul is de OxyBull daarmee ‘een must have’ gebleken. “Elke keer als de dagvoorraadsilo wordt aangevuld, gaat direct ook het beluchtingssysteem aan. Op die manier is het gietwater altijd van hoge kwaliteit.”

Wat daarbij helpt, is dat Paul direct na installatie van de OxyBull ook besloot de biostimulant AG-STIM te doseren. “De spoorelementen hierin zijn goed voor de plant, maar houden ook mijn druppelaars schoon.”


Medio juni is Paul in zijn nopjes met hoe zijn gewas erop staat.

Beter en eerder
Het doseren van AG-STIM deed Paul de afgelopen jaren met een pomp, maar sinds dit jaar draait hiervoor in de schuur bij de teler een ABR Bioreactor. Deze ‘kraamkamer van goede bacteriën’ zorgt ervoor dat nuttige bacteriën direct optimaal gestimuleerd worden in het water, vóórdat ze naar de planten gaan. Nadir: “Het aerobe bacterieniveau is hierdoor hoger en dat verbetert het nitrificatieproces en afbraak van organische vervuiling.”

Al jaren terug werd door Agrona begonnen met de ontwikkeling van de bioreactor. Vandaag de dag kan de ABR Bioreactor tot 60 kuub water per uur verwerken, goed voor water voor gemiddeld 30 hectare glas. Bij Paul is de maximale capaciteit 10 kuub per uur, zo hard hoeft de bioreactor niet te werken. Met 3 kuub per uur is het gietwater optimaal belucht en van biostimulanten voorzien. Paul: “Hierdoor vermenigvuldigen de goede bacteriën zich beter en eerder en dus niet pas als het water bij de plant komt. Dat is winst. Ik denk zelfs dat de plant hierdoor energie overhoudt.”


Paul investeerde dit jaar in de ABR Bioreactor van Agrona. Daarin zit een kleine OxyBull en wordt automatisch met behulp van een optimaal zuurstofniveau 1 liter AG STIM per 500 kuub water gedoseerd.

Biologisch jaar
Medio juni is Paul erg in zijn nopjes met hoe zijn gewas erop staat. “Ik heb mooie planten staan, mooi in balans tussen generatief en vegetatief.” Ook de productie van zijn Strabena-tomaten, die hij verkoopt onder het merk Rimini via Oxin Growers, bevalt hem. “Ik teel dit ras nu voor het derde jaar en blijf stapjes zetten. In kilo’s doe ik het tot nu toe goed als ik de vergelijking met collega’s mag maken en ook de smaaktesten vallen positief uit.”

Met de investeringen in waterkwaliteit slaagt de teler er ook steeds beter in biologisch, d.w.z. met zo min mogelijk correcties met chemische gewasbeschermingsmiddelen, te telen. “Vorig jaar heb ik echt een mooi biologisch jaar gedraaid en heb ik weinig chemisch hoeven ingrijpen. De laatste jaren lukt dat sowieso steeds beter. Ten opzichte van 2018 heb ik mijn chemiegebruik met de helft kunnen verminderen, al blijft het altijd spannend met klimaatextremen. Soms hete zomers, maar dit jaar bijvoorbeeld ook een koud voorjaar. Dan helpt het als de planten dankzij goed gietwater beter weerbaar zijn tegen bijvoorbeeld schimmels.”

Voor meer informatie:
Agrona B.V.
www.agronagroup.com 
[email protected]  
+ 31 (0) 10. 7371451

Nadir Laaguili
+ 31 (0) 6.21515915

Tomatenkwekerij Paul van Paassen
Paul van Paassen
[email protected]