Tholen - “Een kas alleen is niet genoeg om een grootschalig, succesvol tuinbouwproject op te zetten. Een kas is een schakel in de keten.” Dat vertelt Freek Vossenaar van het Ministerie van LNV. De Nederlandse overheid wil graag helpen om buitenlandse ontwikkelaars en overheden hier een weg in te vinden. “Iedereen die zich bezig houdt met voedselproductie en kijkt naar de uitdagingen van de toekomst zou het belang van tuinbouw in de gaten moeten krijgen.”
“We merken dat zeker nu de coronapandemie extra aandacht op voedselschaarste heeft gelegd, de internationale vraag naar lokale productie toeneemt. En het gaat om grootschalige projecten”, vertelt Freek. “Maar om die succesvol te laten zijn, is er meer nodig dan een kas en een teler. Zaken als infrastructuur, energie, logistiek, marketingsystemen zijn allemaal factoren die je nodig hebt voordat en nadat je een tomaat geteeld hebt.”
“Telers weten dat Nederland het tuinbouwhart van de wereld is. Daar zijn we enorm trots op. We willen ook buitenlandse overheden, investeerders, subsidieverstrekkers en denktanks daarvan doordringen. Ook die hebben we nodig bij het ontwikkelen van die grootschalige tuinbouwprojecten die eigenlijk een horti-ecosysteem zijn.”
Webinars
De Nederlandse overheid heeft met diverse partijen uit de sector de handen ineen geslagen. Gezamenlijk richten ze hun pijlen nu ook op die internationale beleidsmakers, investeerders, en licentie- en subsidieverstrekkers die investeringen in de agrifoodsector stimuleren. Zo worden er de komende weken drie webinars georganiseerd waarin aan de hand van drie succesvolle projecten uitgelegd wordt wat er allemaal nog meer komt kijken naast het bouwen van een kas. “Het zijn voorbeelden van geslaagde samenwerking, die laten zien hoe wij vanuit Nederland met consortia kunnen helpen met het realiseren van een grootschalig en financieel gezond project.”
Op 18 mei om 14:00 uur staat het Chinese High-Tech Agriculture Park in Jiashan centraal en de webinar van 15 juni staat in het teken van AppHarvest uit de Verenigde Staten. Op 13 juli komt een best practise case uit de Golfstaten aan bod.
“Het zijn drie volstrekt andere werelden die laten zien hoe we door co-creatie mondiaal kunnen opereren. In China is de dadendrang enorm en worden er gigantische projecten gerealiseerd. De betrokkenheid van de overheid is groot, net als de mogelijkheden om 1,2 miljard mensen van gezond eten te voorzien. In de VS heerst een can-do mentaliteit. . Er wordt veel groente vanuit Mexico geïmporteerd. Grote partijen willen dit zelf oppakken en dan ook op een financieel gezonde manier.” Dan is er nog de golfregio, waarbij de waterschaarste een grote rol speelt en overheden graag af willen van import.
“Iedere markt kent andere facetten en uitdagingen en bij het oplossen daarvan is de kennis van de Nederlandse toeleveranciers van grote waarde. We werken nauw samen met de Topsector als een publiek-private samenwerkingsconstructie en landbouwraden op onze ambassades verrichten prachtig werk. Geen sector kent zoveel cross-overs als de tuinbouw. Als zichtbare, publieke component in een consortium kunnen wij vanuit het Ministerie van LNV zeker ook een handje helpen,” besluit Freek.
De webinarserie wordt aangeboden door: AVAG, Dutch Greenhouse Delta, GreenTech, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en World Horti Center. Inschrijven voor de eerste webinar op 18 mei is gratis en kan via www.worldhortievents.nl/solution