Vanaf augustus 2022 is in Nederland deels betaald ouderschapsverlof mogelijk. Op 20 april jl. heeft de Tweede Kamer namelijk ingestemd met een wetsvoorstel waarbij werknemers de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen. Ouders krijgen in die 9 weken een uitkering via het UWV, van 50% van het dagloon.
Belangrijk element van het wetsvoorstel is wel dat de eerste 9 weken alleen worden doorbetaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Zowel moeders als vaders hebben recht op dit doorbetaald ouderschapsverlof, zo weet de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.
Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer, maar de verwachting is dat dit ingaat op 2 augustus 2022.
Werk-privé balans
Dit wetsvoorstel is het niet de eerste wijziging als het gaat om geboorte- en ouderschapsverlof. Sinds 1 januari 2019 hebben partners al recht op 5 dagen geboorteverlof (in plaats van 2) na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 kunnen werknemers ook nog eens vijf weken betaald verlof opnemen in de eerste zes maanden. Dit deels doorbetaalde ouderschapsverlof komt hier naar verwachting bij per 2 augustus 2022. Met deze besluiten wil de overheid dat er meer balans komt tussen werk en privé, en geeft het gezinnen meer de tijd om te wennen aan de veranderingen bij de komst van een kindje.