Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom Meissner, Meissner Fruchthandel:

"Snel wisselende aardbeienprijzen op Nederlandse veiling"

Het Duitse asperge- en aardbeienseizoen komt nu ondanks de door het weer veroorzaakte vertraging langzaam op gang. "Momenteel is de aanbodsituatie bij de aardbeien zeer krap. Daarom vallen we nu meer terug op Nederlandse aardbeien. De veilingprijzen wisselen echter extreem snel, er is duidelijk veel beweging op de markt", zegt Tom Meissner, directeur van het gelijknamige fruithandelsbedrijf dat gevestigd is in het Duitse Kassel.

Het Zuid-Europese seizoen loopt nu langzaam ten einde, maar de Zuid-Europese aardbeien zijn nog nodig om het aanbod voldoende aan te vullen. "Spaanse aardbeien hebben we vanwege toegenomen kwaliteitsproblemen al uit het assortiment genomen. In plaats daarvan nemen we nu aanvullend aardbeien uit het Noord-Italiaanse teeltgebied Verona af", vertelt Tom.

De Nederlandse aardbeien worden momenteel gemiddeld voor 3,50-4,00 euro per schaaltje van 500 gram verhandeld, Italiaanse partijen schommelen rond de 2,00 euro per schaaltje van 500 gram. 


Tom Meissner handelt momenteel in aardbeien uit Duitsland, Nederland en Italië. Foto rechts: De eerste Nederlandse kasaardbeien van dit seizoen arriveerden circa een maand geleden.

Duits asperge-aanbod dekt de vraag
Inzake asperges werkt het bedrijf uit Kassel nauw samen met een vaste leverancier in de nabije omgeving, waarvan verschillende kwaliteiten en afmetingen afgenomen en verkocht worden. Tom: "Tot in week 15 hebben we asperges uit Spanje, Italië en Nederland aangeboden, inmiddels zijn Duitse witte en groene asperges ondanks de koude-inval in voldoende hoeveelheden beschikbaar om de vraag te kunnen dekken."

De verkoopprijs van witte asperges ligt momenteel afhankelijk van de kwaliteit tussen de 2,50 en 10,00 euro per kg, groene asperges worden voor 10-12 euro per kg verhandeld. 


Asperges uit Hessen van klasse II (links) en I (rechts)

Inhaalslag groene asperge
Vooral de groene asperges hebben in de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt en vertonen zowel wat betreft de teelt alsook in de handel sterke groeicijfers. Ook op de aspergemarkt is de uitwerking van de aanhoudende coronapandemie merkbaar, voegt Tom eraan toe. "Geschilde asperges zijn traditioneel vooral in de horeca en catering nodig. Vanwege de horecasluiting ligt de afzethoeveelheid duidelijk onder het niveau van de voorgaande jaren."

De derde, regionale omzetpijler van het familiebedrijf is regionale sla. "Sinds week 18 oogsten we in Zuid-Hessen volop, er is sprake van een goed aanbod en een goede kwaliteit. Twee weken eerder arriveerde reeds de eerste sla uit de kassen uit de Pfalz. Vraagtechnisch doet vooral Lollo Bionda het heel goed, de gemengde sla is daarentegen eerder een horecaproduct en wordt hierdoor momenteel minder verkocht. Duitse ijsbergsla zullen we uiterlijk in week 20 aanbieden, hierbij vallen we momenteel nog terug op Spaanse producten ter overbrugging."


Sla uit de vollegrond uit Zuid-Hessen

Alles bij elkaar een lagere afzet
Ondanks de merkbare effecten van de Covid-19-crisis is de fruitgroothandelaar in z'n totaliteit optimistisch. "Tijdens de eerste lockdown vanaf maart 2020 tendeerden de directe importen uit Zuid-Europa tegen nul en zijn we uit voorzorg overgestapt op Nederland en België. In de fase zonder lockdown heeft de handel zich dan weer enigszins genormaliseerd en konden we de omzet ongeveer overeind houden. Tijdens de tweede lockdown was er dan vanwege het wegvallen van de kerstmarkten opnieuw sprake van een sterke afzetdaling."

"We registreren alles bij elkaar ronduit minder afzet, maar kunnen dit echter door middel van interne aanpassingen in de logistiek en op het gebied van personeelsbezetting ongeveer compenseren. We hopen nu op een snelle daling van de besmettingsgraad zodat ook in Hessen binnenkort de eerste versoepelingen door zullen worden gevoerd."

Voor meer informatie:
Tom Meissner
T. Meissner Frucht-Handels-Gesellschaft mbH
 Falderbaumstraße 5
34123 Kassel, Duitsland
+49 (0)561 78 1760
[email protected]  
www.meissner-fruchthandel.de