Zowel de Japanse overheid als bedrijven in het Aziatische land hebben de strijd aangebonden tegen Chinese en Zuid-Koreaanse imitaties en ondernemen stappen ter bescherming van het imago en de integriteit van Japanse producten. De regering, onder leiding van minister-president Yoshihide Suga, heeft daarom de wetgeving op het gebied van kwekersrecht herzien.
De nieuwe wetgeving trad begin april gedeeltelijk in werking en zal vanaf volgend jaar geheel van kracht worden. De wet is bedoeld om het intellectueel eigendom met betrekking tot de ontwikkeling van zaden beter te beschermen.
"Dit zal de waarde van merken veilig stellen, vandaar dat deze wetsaanpassing enorm wordt gewaardeerd," zo liet een vertegenwoordiger van de Nationale Federatie van Tuinbouwcoöperaties in de prefectuur Fukuoka weten aan Nikkei Asia. In Fukuoka wordt het premium aardbeienras Amaou geteeld.
Foto: Kei Higuchi - Fukuoka Prefecture
Naar aanleiding van de wetswijziging heeft het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij een lijst van 1.975 in Japan ontwikkelde groenten- en fruitrassen opgesteld, waarvan de zaden of zaailingen niet het land uit mogen worden gevoerd. Op de lijst staan beroemde Japanse groenten-, fruit- en graanrassen, zoals Amaou-aardbeien, Shine-muskaatdruiven, Yumepirika-rijst en Beniharuka-zoete aardappelen.