De afgelopen dagen was er in diverse media weer volop aandacht voor arbeidsmigranten. Vaak niet bijster positief, zo merkt Peter Loef van Glastuinbouw Nederland op. Hij geeft aan dat men hierdoor voor het dilemma staat: laat je de storm overwaaien, of ga je toch reageren? In een bericht op de website van de brancheorganisatie doet hij toch dat laatste.
"Wij nemen onze verantwoordelijkheid en komen op voor de vele leden van Glastuinbouw Nederland die hun zaken op gebied van goed werkgeverschap prima voor elkaar hebben", zo stelt hij.
Reactie vanuit Glastuinbouw Nederland heeft volgens Loef niet alleen als doel om de nadruk te leggen op de forse meerderheid die op goede wijze omgaat met arbeidsmigranten, maar ook om krachtig stelling te nemen tegen misstanden. "Iedere situatie van uitbuiting is er een te veel. Daarom is er terecht aandacht voor en roepen wij iedereen op over te gaan tot de benodigde actie."
Bestuurlijke besluiteloosheid?
Een van de mediaberichten die Loef aanhaalt verscheen recent in dagblad Trouw. In dat artikel stond dat gemeenten niet zouden willen weten hoeveel arbeidsmigranten er wonen en ook niet registreren als zij op plekken wonen waar dat niet mag. "Als het niet op papier staat, bestaat het niet en komen er geen vragen", aldus Loef. "Combineer dit met de resultaten van een kort onderzoek van Greenports Nederland in regio’s rondom vergunningverlening van bouwprojecten en het beeld ontstaat dat her en der ‘bestuurlijke besluiteloosheid’ regeert. Dat bepaalt mede de beeldvorming waar zowel de internationale werknemers veel last van hebben als de bedrijven die het goed doen. Dit zal en kan toch niet waar zijn? Gelukkig hebben we vanuit Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland contact met gemeenten en kunnen we ook dit gesprek met elkaar voeren.”
Glastuinbouw Nederland werkt zelf met het Masterplan Internationale Werknemers aan de problemen die er zijn.