In deze periode kan het klimaat sterk omslaan van een inactief klimaat naar sterk verdampende omstandigheden. Dan ligt randvorming in grondgebonden slateelt op de loer. Maar met een goede voorbereiding kan dit voorkomen worden. Waar op te letten? Rijk Zwaan geeft tips.
Plantmateriaal
Plant een 4 cm-plant in een 5 cm-pot en plant nooit (hard) ingedroogde potten. Deze zijn al gevoelig voor rand. Laat de kisten bij aflevering niet op elkaar staan. Dit zorgt voor een schok in het microklimaat.
Inwortelperiode
Geef de eerste drie dagen regelmatig water voor een vlotte inworteling. Beregen op scherpe dagen meerdere keren per dag met kleine beurten (2 à 3 l/m²).
Schaduw
Gebruik op de eerste zonnige dag een schaduwscherm (UV-open). Bijvoorbeeld al vanaf >500 watt zonne-instraling. Vervolgens op dag twee vanaf >600 watt en dag drie vanaf >700 watt. Zo is de plant op de vierde dag al meer aangepast. Daarna kan er verder geschermd worden bij >800 watt.
Om vocht te sparen is ook schermen met een energiescherm mogelijk, maar dit werkt minder effectief dan een schaduwscherm. Een energiescherm is een scherm met UV-blokkers en zal bij veelvuldig gebruik een negatieve impact hebben op de plantkwaliteit.
Een vast krijtje op het glasdek doet men best met ReduHeat. ReduHeat blokkeert meer infrarode straling en laat relatief meer PAR-licht door. Bij alternatieve slatypes het krijt niet te lang laten zitten. Teveel schermen kan namelijk meer geel blad veroorzaken.
Vochtgehalte
Gebruik de eerste zonnige dag al vroeg de hogedrukverneveling en verhoog de frequentie in de namiddag. Start de tweede dag wat later en iets minder frequent. De derde dag nog wat minder. Dan is de plant op dag vier voldoende aangepast en is verneveling niet meer nodig of alleen nog enkele uren vlak na de middag.
Indien er geen vernevelingsinstallatie op het bedrijf aanwezig is kan het vochtgehalte ook met de beregening in de ochtend verhoogd worden.
Ventilatie
Verminder de ventilatie de eerste scherpe dagen, zeker in de namiddag en vooral aan de windkant. Hierdoor zal de temperatuur in de kas wat oplopen. Maar ook het vochtgehalte loopt op waardoor de huidmondjes langer open zullen blijven staan. Dit geeft minder stress voor de planten. Na enkele dagen kan er weer meer geventileerd worden.
Irrigatie
Geef de eerste dagen vroeg in de ochtend een gietbeurt. Pas de lengte van de gietbeurt aan het groeistadium aan: in de inwortel- en doorwortelperiode wat korter en eventueel iets frequenter, in de afkweekperiode liefst één beurt voor zonsopgang.
Beregen steeds met koel water. Zet hiervoor eventueel de hoofdleiding even open om water wat stilstaand opgewarmd is weg te laten lopen.
Voeding
Beregen het liefst met een beetje voeding. Geef 1 à 2 EC mee via de beregening. Gebruik bij voorkeur kalisalpeter/potasnitraat en calciumsalpeter/kalknitraat.
Proactief
Probeer de dagen voor een zonnige sterk en verdampende periode de verdamping te stimuleren. Lucht eventueel iets meer aan de windkant.
Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]
www.rijkzwaan.nl