Een snelgroeiende bevolking, drukker wordende steden en randgemeenten en een groeiende vraag naar gezond en vers voedsel. Om in deze ontwikkelingen te voorzien, is lokale teelt van bijvoorbeeld (blad)gewassen en kruiden zeer wenselijk. "Vertical farming sluit hier perfect op aan," aldus Lennart Bijl, operations manager bij Own Greens. Hij legt hieronder uit waarom vertical farming volgens hem dé oplossing voor lokale teelt is.
Bij de innovatieve teelttechniek kunnen gewassen in een gesloten en meerlaags kweeksysteem worden geteeld, op een zeer klein vloeroppervlak. Bovendien kan het hele jaar door worden gekweekt, in een perfect gecontroleerde omgeving en onafhankelijk van lokale (weers)omstandigheden. Maar ook: zeer duurzaam en efficiënt.
Lennart Bijl
Lokaal
In de provincie geteeld, aan de rand van de stad geteeld of in de supermarkt geteeld en direct verkocht: lokale teelt heeft diverse definities. "Maar in alle gevallen geldt dat transport tot een minimum wordt beperkt en zoveel mogelijk (blad)gewassen en kruiden hun weg vinden naar de consument," zegt Lennart. "Bij traditionele land- en tuinbouw wordt nog altijd veel voedsel verspild. Uit cijfers van de FAO (Food & Agriculture Organization) blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 28 procent van de landbouwgrond in onze wereld wordt gebruikt om weggegooid voedsel te verbouwen."
"De verspilling is onder meer het resultaat van slechte opslag, een inefficiënte distributie en bederf tijdens transport. Daarnaast komen vraag en aanbod niet altijd overheen. Vertical farming biedt hiervoor een oplossing, door het hele jaar door voedsel te produceren op of dichtblij de plekken waar de producten worden verwerkt, verkocht of geconsumeerd. Denk bijvoorbeeld aan de lokale teelt van sla en kruiden net buiten de stad, voor de verkoop in supermarkten. Maar ook aan de teelt van basilicumplanten in de fabriek, waar zij direct worden verwerkt tot heerlijke tapenades en pesto’s."
Lennart maakt voor zijn teelt gebruik van de Leaf Carrier van Bever Innovations, zoals hier op de foto bij een andere teler
Optimale productkwaliteit en versheid
Op dit moment worden wereldwijd vertical farms ingericht in de buurt van grote steden. "Niet verwonderlijk," volgens Bijl, "want hierdoor hoeven de (blad)gewassen en kruiden geen duizenden vervoerskilometers meer af te leggen voordat zij hun verkoop- of productiebestemming bereiken. Dit komt de productkwaliteit en versheid absoluut ten goede. Bovendien kan flink bespaard worden op transportbewegingen, transportkosten en bijbehorende CO2-uitstoot."
Op iedere gewenste locatie
Ten opzichte van bijvoorbeeld een kas, is een vertical farm eenvoudig in te richten, weet hij. Bijvoorbeeld in een (leegstaand) kantoorgebouw, fabrieksgebouw, magazijn of container. "De gesloten kweekomgeving beschermt de (blad)gewassen en kruiden uitstekend tegen invloeden van buitenaf, zoals slecht weer. Bovendien kunnen de beste omstandigheden in temperatuur, luchtvochtigheid én licht het hele jaar door worden geborgd. Dat maakt de vertical farm ook geschikt voor plekken waar normaal geen voedselkweek mogelijk is. Denk aan het noordelijk halfrond, waar minder daglicht is. Maar ook aan het uitgestrekte woestijngebied in het Midden-Oosten, waar water schaars is en woestijnzand onbruikbaar is voor lokale teelt."
Voor meer informatie:
Bever Innovations
www.horticulture.beverinnovations.com
[email protected]
Stephan den Boer
[email protected]
+31 (0)638 69 08 02
Own Greens
www.owngreens.com
Lennart Bijl
[email protected]