De marktpositie van de aan het net leverende gasmotor-WKK is in 2020 verbeterd te zijn ten opzichte van de al goede positie in 2019.
De ‘overcapaciteit’ op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is verder afgenomen door uitbedrijfname van de Hemwegcentrale en door een toenemende export.
Daarnaast werkt de verhoging van energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE, 3e schijf elektriciteit) in het voordeel van de gasmotor-WKK voor het deel van de stroom dat zelf wordt gebruikt.
Door deze veranderingen zijn de draaiuren en opbrengsten van netleverende WKK’s toegenomen. Het opgesteld WKK-vermogen is ten opzichte van 2019 nagenoeg gelijk gebleven, zo deelt Jeroen Larrivee van Blue Terra op Kas als Energiebron.
Foto: Kas als Energiebron
Belemmeringen en kansen in nabije toekomst
Hij werpt ook een blik op de toekomst. Zo is er in 2022 op veel plaatsen sprake van beperkingen voor levering en/of teruglevering van elektriciteit. Dit levert zowel kansen als knelpunten voor WKK’s, aldus Jeroen.
In gebieden met beperkingen in het transportvermogen is (bedrijfs)uitbreiding alleen mogelijk door verhoogde inzet van de WKK. Ondernemers kunnen daar dan niet overschakelen naar verhoogde inkoop uit het net.
Er zijn ook gebieden waar teruglevering met WKK’s maar beperkt kan plaatsvinden. De WKK met levering aan het net levert in de tuinbouw een steeds belangrijkere bijdrage aan het stabiel houden van het elektriciteitsnet. Bedrijven met WKK’s en belichting zijn flexibeler en kunnen zowel opregelen als afregelen.
Steeds meer ondernemers met WKK’s en belichting doen mee in de noodvermogenpool van TenneT. Investeren in nieuwe WKK voor alleen netlevering is in het algemeen tot 2022 redelijk rendabel en hangt mede af van de inpassing. Een investering in een WKK voor eigen belichting blijft zeer rendabel.
Foto index: eigen archief GroentenNieuws