Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA onderzocht E.coli uitbraak VK met mogelijk Nederlandse komkommers

Tholen - Nederlandse komkommers zijn vorig jaar mogelijk betrokken geweest bij een E.coli-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse en Britse autoriteiten deden onderzoek. Eind september 2020 was de uitbraak volgens de Britse autoriteiten voorbij.

De bron van de uitbraak in augustus 2020 is nog niet definitief vastgesteld, zo laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten in reactie op recent Brits wetenschappelijk onderzoek over de uitbraak. Of uiteindelijk die bron gevonden wordt, is hoogst onzeker. 

Het gaat om een uitbraak van E.coli O157 vorig jaar augustus. Daarover is in het International Journal of Infectious Diseases recent gepubliceerd. Van de uitbraak werd ook melding gemaakt op het Europese Rapid Alert System for Food and Feed onder dosiernummer 2020.3410.

Saladeproduct
De zaak kwam aan het rollen na meldingen van zieke consumenten. Zij zouden een fastfood saladeproduct hebben gegeten met daarin importkomkommers uit Nederland.

De ingrediënten van het verdachte fastfoodproduct werden twee dagen voordat de komkommerpartij werd weggegooid getest. Die test was negatief. Volgens de onderzoekers niet ongebruikelijk bij saladeproducten, omdat bij een microbiologische test bij salades de dosis vaak lager ligt dan die door standaardtesten wordt opgemerkt.

In totaal 36 mensen werden ziek. 29 van hen bevestigden binnen- of buitenhuis komkommer te hebben gegeten. 

Uitzondering
De NVWA geeft aan dat een casus als deze, met E.coli in Nederlandse plantaardige producten, niet vaak voorkomt, eens in de paar jaar. Epidemiologisch onderzoek in deze zaak wijst naar product uit Nederland, maar afdoende bewijs om vast te stellen welk product of welke partij de exacte bron is geweest, is er niet.

Mogelijk wordt dat ook niet duidelijk, waarschuwt de NVWA. Dit omdat het aantal zieken vanuit de besmetting vaak te klein is om bronopsporing tot op het niveau van een levensmiddelengroep vast te stellen. Op dat moment komt ook niet boven tafel waar in de keten precies de besmetting is ontstaan. Het kan bij de teler zijn, verderop in de handel óf pas in het fastfoodketenkanaal. 

De onderzoekers schrijven dat de meeste betrokken restaurants van de fastfoodketen bevoorraad werden door één distributiecentrum in de Midlands. De komkommers die via deze site aan de restaurants werden geleverd, werden in Nederland geteeld door een samenwerkingsverband van elf telers en gedistribueerd naar het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Vijftien landen meldden dat zij geen recente toename van verwante E. coli-stammen hadden gezien.