Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CEA Food Safety Coalition lanceert eerste voedselveiligheidsnorm voor indoorgewassen

De CEA Food Safety Coalition heeft het allereerste voedselveiligheidscertificeringsprogramma aangekondigd, specifiek voor CEA-bladgroenten. CEA staat voor Controlled Environmental Agriculture. Leden kunnen zich vanaf nu direct laten beoordelen voor de CEA-module voor bladgroenten, en na succesvolle afronding daarvan mogen zij het CEA-voedselveiligheidskeurmerk gebruiken op gecertificeerde productverpakkingen.

De bladgroenten-module wordt getoetst aan wetenschappelijk onderbouwde criteria en is een aanvulling op de bestaande naleving van een onderliggende voedselveiligheidsnormerkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI).

Traditionele risicoprofielen voor voedselveiligheid omvatten een onderzoek naar de fysieke en microbiële gevaren van watergebruik, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en de invloed van dieren en dierlijke bijproducten. Deze zaken zijn niet op dezelfde manier van invloed op CEA-telers, áls ze dat al zijn. De CEA Leafy Greens Module stelt CEA-telers in staat om indoor geteelde gewassen onderscheidend te maken, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat aan de hoogste kwaliteits- en nalevingsnormen wordt voldaan.

"De huidige voedselveiligheidsnormen zijn geschreven voor vollegrondsteelt, en veel ervan zijn niet afgestemd op de unieke kenmerken van gecontroleerde indoor klimaten," zegt Marni Karlin, uitvoerend directeur van de Coalitie. "Dit nieuwe certificeringsproces en het bijbehorende keurmerk op de verpakking helpt CEA-telers te verenigen en hen tegelijkertijd te onderscheiden van de traditionele vollegrondsteelten. Ook worden consumenten beter geïnformeerd en zien ze in één oogopslag of producten veilig binnen zijn geteeld, met een hoge kwaliteitsstandaard en zonder sommige van de gevaren van vollegrondsteelten, zoals mogelijke besmetting door dierlijke bijproducten."

Beschikbaarheid
Het certificeringsprogramma is beschikbaar voor alle CEA FSC-leden tegen een nominale kostprijs en moet jaarlijks worden doorlopen. CEA-telers kunnen voor meerdere locaties worden beoordeeld op vier hoofdgebieden:

  • Gevarenanalyse: gebruik van water, voedingsstoffen, groeimedia, zaden, inputs, controle van de locatie, en andere relevante factoren.
  • Water: alle contact met de plant en met oppervlakken die met voedsel in aanraking komen. Voor het gebruik van recirculatiewater is een voortdurende gevarenanalyse nodig. Ook is zonegewijze milieubewaking vereist op basis van een bedrijfsspecifieke risicobeoordeling.
  • Controle van de locatie / Infrastructuur / Systeemontwerp: alle oppervlakken die met levensmiddelen in aanraking komen en de aangrenzende oppervlakken, inclusief containers van de fabriek. Ook beoordeling van fysieke gevaren die verbonden zijn aan het bedrijf, met inbegrip van belichting, robotica, sensoren, apparatuur en keukengerei, enz.
  • Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen / testen: het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens de levenscyclus van de plant.

"De CEA-sector breidt zich snel uit en er wordt voorspeld dat deze in 2025 meer dan 10% van de Amerikaanse groenten- en kruidenteelt zal ondersteunen", zegt Rebecca Anderson, technical key account manager voor GlobalGAP Noord-Amerika. "De CEA FSC Leafy Green Module zal een nieuwe industriestandaard zetten voor CEA-geteelde gewassen en tegelijkertijd de consument bewust maken van de innovaties die tegenwoordig plaatsvinden in indoor farming."

Voor meer informatie:
CEA Food Safety
www.ceafoodsafety.org

Publicatiedatum: