Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij willen Britse seizoen vroeger starten, zonder kassen op gas te gebruiken"

Zachtfruitteler verwarmt tunnels met rivierwater

Als een van de grootste producenten van zachtfruit in het Verenigd Koninkrijk is het team van Hall Hunter altijd op zoek naar nieuwe manieren van telen en innovaties die hun markt doen groeien en hun bedrijf in stand houden. Het verwarmen van hun tunnels met een warmtepomp die warmte uit de rivier haalt sluit perfect aan bij deze doelstellingen.

"Deze warmte-uitwisseling heeft een zeer lage impact in termen van CO2-voetafdruk en het vermindert tegelijkertijd de voedselkilometers," zegt Brent Lawson, managing director bij Hall Hunter. "Door ons seizoen aan het begin en aan het eind te verlengen, kunnen we 800 ton aardbeien per keer oogsten die normaal gesproken in het voorjaar uit Spanje en in het najaar uit Nederland worden geïmporteerd."


Onverwarmde versus verwarmde tunnels

Warmtepunt rivierbron
"Je ziet meteen welke tunnels verwarmd zijn en welke niet", laat Brent zien. "We hoopten het seizoen op 1 april te kunnen starten, maar hebben uiteindelijk op 10 april onze eerste aardbeien geoogst. Dat betekent dat we 4 tot 5 weken eerder in productie zijn vergeleken met onze onverwarmde tunnels."

Sinds januari van dit jaar worden 11 van de 80 hectare tunnels van Hall Hunter verwarmd door een 8,8 MW rivierbronwarmtepomp-systeem, dat vijf Hydrocat-units met hoog rendement trapsgewijs schakelt. Bovenop de vroegere start van het seizoen hoopt Hall Hunter ook zijn teelt aan het einde van het jaar uit te breiden. "We hopen 4 tot 6 weken extra te hebben aan het einde van de normale tunneloogst."

"Er is veel vraag in de markt naar Britse aardbeien die elk jaar vroeger beginnen en later eindigen. Wat we zien is dat verschillende retailers verschillende strategieën volgen: sommige bieden veel Spaanse aardbeien aan omdat dit de goedkopere opties in de markt zijn, terwijl andere het Britse seizoen zo vroeg mogelijk willen beginnen en zo snel mogelijk 100% Britse productie willen hebben", zegt Brent. "Met onze nieuwe installatie hebben we een antwoord op die vraag. We kunnen een kwaliteitsvol alternatief bieden voor Spaanse producten en onze grote klanten continuïteit in de bevoorrading bieden."

Groeiend areaal
Ze zijn niet de enige producenten van zachtfruit die hun teelt uitbreiden. Het areaal van de Britse glastuinbouw zit in de lift, maar tegen deze trend in heeft Hall Hunter een paar jaar geleden zijn kassen verkocht. "We hebben veel aandacht besteed aan de duurzaamheid en de milieukant van het bedrijf. Deze installatie/warmtewisselaar heeft een zeer lage impact op de koolstofvoetafdruk. De elektriciteit die het laat draaien, komt ook uit hernieuwbare bronnen," zegt Brent.

Het systeem werd geïnstalleerd door Ebtech Energy Systems. Zij hebben berekend dat de installatie in de komende 20 jaar 44.000 ton CO2-uitstoot zal besparen in vergelijking met met gas verwarmde kassen.

Ebtech en Hall Hunter hebben een nauwgezet proces doorlopen met Carbon Zero om te onderzoeken of de rivier de Lodden, een zijrivier van de Thames, het hele jaar door een betrouwbare bron van energie zou zijn en de piekbelasting in de winter geen probleem zou vormen.

Zodra dit was bevestigd, kwam Ebtech met een gedetailleerd ontwerp, dat werd gepresenteerd aan Hall Hunter. Zij hebben vervolgens een uitgebreide due diligence doorlopen met Nederlandse tuinbouwconsultants en het Genius Energy Lab in het VK om te bevestigen dat het ontwerp voldeed aan de sectorstandaarden.

Het werk aan de warmtepompcentrale, het rivierpompstation van 640ls en warmtedistributieleiding van 160 km begon in juli. Het systeem werd pas vijf maanden later in december in gebruik genomen. Door gebruik te maken van 3D-ontwerptechnologie was Ebtech in staat om 80% van de infrastructuur van de centrale vooraf te fabriceren, waardoor de installatietijd aanzienlijk werd verkort.

In de eerste zes weken leverden de warmtepompen 5.000 MWh, waarbij de piekbelasting gehandhaafd bleef ondanks het feit dat het systeem moest draaien in de koudste temperaturen van het afgelopen decennium.



Ebtech schat dat de faciliteit in de komende 20 jaar 44.000 ton bespaart op de CO²-uitstoot in vergelijking met verwarming op gas.

Hall Hunter heeft plannen om nog eens 8 MW aan verwarming te installeren in 2021 én een extra project te bouwen op een ander teeltbedrijf voor het seizoen van 2022. "Als we tot 20 hectare verwarmde tunnels krijgen die worden gevoed door hernieuwbare energiesystemen, zal dit ervoor zorgen dat we zowel de voedselkilometers als de CO2-uitstoot voor de Britse consumenten aanzienlijk kunnen verminderen."

Voor meer informatie:
Hall Hunter  
[email protected] 
+44 (0) 118 912 3110


Ebtech Glasshouse Systems 
[email protected]
www.ebtechglasshouses.co.uk