Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweeds schaalbaar aquaponicssysteem klaar voor gebruik door meer telers

Vijf uur ten noorden van Stockholm ligt een aquaponic teeltbedrijf dat er tientallen jaren over heeft gedaan om zijn systeem te perfectioneren en binnenkort klaar is om zijn systemen te distribueren naar andere telers. Peckas Naturodlingar is gevestigd in Härnösand en werd bijna 25 jaar geleden opgericht toen oprichter Pecka Nygård getuige was van de milieueffecten van de visserij en een viskwekerij op het land wilde beginnen. Nadat ze over aquaponics in de Verenigde Staten gelezen had, zag Pecka het potentieel van een dergelijke technologie om tuinbouwoplossingen met een volledige omloop te creëren.

Van 1996 tot 2013 testte Pecka komkommers, tomaten, sla, kruiden en andere gewassen in aquaponicsystemen. De belangrijkste vissoorten die werden gekweekt in combinatie met de teelt van gewassen waren regenboogforel en tilapia, terwijl het bedrijf momenteel baars evalueert als een levensvatbare aquaponicsoort.

Toen Daniel Brännström in 2013 bij het bedrijf kwam werken, begon hij na te denken over hoe het systeem schaalbaarder kon worden gemaakt en wat de minimaal haalbare omvang zou zijn. Zonder veel kassen in de regio om als model te gebruiken, keek Peckas Naturodlingar naar Närpes aan de overkant van de Botnische Golf, dat naar verluidt 80 ha kassen heeft die 60% van de komkommers en tomaten telen die in Finland worden gegeten. Bovendien teelt de helft van deze telers in de winter en maakt dus gebruik van groeilicht. Närpes werd zo wat kasbeheer betreft een goed model voor Peckas Naturodlingar.

In grind telen
Van 2013 tot 2019 breidde het bedrijf uit en bouwde het een aquaponickas van 13.500 m2 in Härnösand, uitgerust met teeltbedden op grind en Gavita-kasbelichting. De kas biedt werk aan 30 mensen en produceert komkommers, tomaten en vis die sinds 2018 aan winkels worden geleverd. Peckas Naturodlingar teelt 600 ton groenten en 60 ton vis per jaar.

Waar de meeste kassen steenwol als substraat gebruiken en in meerdere intervallen irrigeren, teelt Peckas Naturodlingar in grindbedden en laat het water er continu doorheen lopen.

Brännström: "Peckas testte tomaten en komkommer in verschillende media. Hoewel het werkte, was de opbrengst niet zo hoog als wanneer ze in grind werden geteeld. We moesten dus tomatensoorten gebruiken die zowel onder lampen als in grind goed werkten en dat bleken ze allemaal te doen. In grind heb je een levend biobed van micro-organismen en kleine wormen, waar de plant van houdt."

Aquaponic cultuur betekent dat de planten worden bemest met nutriëntenrijk water uit de visbassins. Door de voedingsstoffen in het water op te nemen, filteren de plantenwortels ook het water voordat het terugkeert naar het bassin. De enige toevoeging aan het water is, naar verluidt, visvoer.

"Als je 1 kg visvoer toevoegt, levert dat 1 kg vis en 10-12 kg groenten op, mits alle voedingsstoffen volledig worden gebruikt. Je kunt  gesnoeide bladeren fermenteren, de voedingsstoffen eruit halen en ook dat aan de oplossing toevoegen."

pH-beheer
Een van de uitdagingen bij het combineren van vis- en groententeelt is het gelijktijdig moeten beheren van de gewassen en het kweken van vis. Dit geldt met name voor het pH-beheer, waarbij planten de voorkeur geven aan een enigszins lage pH-waarde terwijl vissen de voorkeur geven aan een enigszins hoge pH-waarde, waardoor de pH-waarde altijd hoger wordt.

Om dit probleem aan te pakken heeft Peckas het Peckas Intelligent Control System, of PICS, ontwikkeld. Pica zal ook deel uitmaken van het door Peckas Naturodlingar op de markt gebrachte hydrocultuursysteem, dat via Peckas Solutions zal worden afgezet.

Peckas Solutions is van plan zijn systemen tegen de zomer te koop aan te bieden en zal zich eerst op Zweden en vervolgens op Noorwegen en Noord-Europa richten. Peckas Solutions wil zijn kassen bouwen in de buurt van, zo niet grenzend aan, lokale supermarkten, zodat consumenten het systeem kunnen zien en hyperverse producten kunnen kopen. Peckas Compact (foto onder) is precies voor dit doel ontworpen.

"Met aquaponics beschouw je de hele kringloop van de tuinbouw. Dat is de toekomst. We hebben meer vis nodig in ons dieet, maar kunnen het niet uit de oceaan blijven halen. Dus hoe kunnen we dat doen op een milieuvriendelijke manier voor elkaar krijgen?"

Voor meer informatie:
Peckas Solutions
https://peckassolutions.se/