Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meten is weten, zeker bij LED-belichting

In de glastuinbouwbelichtingsmarkt zit momenteel veel beweging. De komende tijd geldt zeker voor glasgroententelers dat ze knopen moeten doorhakken. En ook in de sierteelt staan ondernemers dit voorjaar voor keuzes. Willen ze (meer) gaan belichten? En zo ja, met welke armaturen boven het gewas? Met welk spectrum? Met welke installatie? En hoe steek je het energieplaatje in?

Looije Agro Technics begeleidt telers als onafhankelijk adviesbureau bij deze vraagstukken en gaat in een serie van vier artikelen vanuit verschillende invalshoeken en strategieën in op deze vragen en meer. Vandaag deel 3 over het belang van blijven meten.

Snelle ontwikkelingen
LED-armaturen zijn continu in ontwikkeling. Armaturen nemen jaarlijks in efficiëntie toe en leveranciers komen en gaan. Voor ons, als onafhankelijk adviesbureau, is het van het grootste belang te beschikken over de juiste uitgangspunten. Daar waar mogelijk meten we zelf productiearmaturen in een lab opstelling om tot een digitaal 3D-model te komen. Onder labcondities kunnen we iedere vorm van beïnvloeding van buitenaf uitsluiten.

Buiten het meten van de output kijken we ook naar de input. Hoe reageert een armatuur bij het in- en uitschakelen en klopt het opgegeven verbruik met de praktijk. De resultaten van de labmetingen vormen de basis voor het berekenen van verschillende scenario’s.

Een voorbeeld van een lichtplan waarin verschillende ophangingen van armaturen langs de gevel vergeleken worden

1-op-1 vergelijking
Op basis van spectrum en output selecteren wij samen met de teler verschillende armaturen die naast elkaar in een (3D) lichtplan gezet worden. Door zelf de lichtplannen te maken vermijden we bewuste of onbewuste onkunde en gegoochel met cijfers. Bij ons geen verborgen parameters of afwijkende modelleringen, maar een 1-op-1 vergelijking. Wij zijn onafhankelijk en combineren verschillende SON-T- of LED-armaturen of een combinatie van beide, ook van verschillende leveranciers. De verschillen scenario’s worden met verschillende armaturen voor de teler specifieke situatie gemaakt.

Een voorbeeld van een 3D lichtplan. Uniformiteit is van groot belang.

Theorie is leuk, de praktijk telt
Een veldmeting van de output van de armaturen in de kas maakt voor ons onderdeel uit van het totaalconcept in ontzorgen. Na een succesvolle installatie is het van belang dat de gemodelleerde output tenminste geëvenaard wordt, een plant is tenslotte altijd eerlijk. Ongelijkheid in het lichtbeeld zal men altijd terugzien in de teelt. Het is per teelt afhankelijk tot welk niveau ongelijkheid geaccepteerd wordt. Daarnaast is het van belang niet alleen de output te meten maar eveneens de input. Bij belichting gaat het om een juiste omzetting van elektrische energie in licht.

Data = macht
Ons advies is de inputzijde van de belichting te blijven monitoren. Middels een power analyzer kunnen afwijkingen gemonitord en geregistreerd worden. Deze monitoring kan zelfs op afstand plaatsvinden. Daarnaast is het aan te raden om frequent een veldmeting te herhalen om eventuele terugloop in output tijdig vast te kunnen stellen. Gezien de grote bedragen van de investeringen is het significant te weten wat er gebeurt tijdens de bedrijfsuren om onderbouwd aanspraak te kunnen maken op garantie.

Looije Agro Technics wil graag de brug slaan tussen theorie en praktijk. "Wij zijn in staat door middel van eigen opgebouwde kennis en ervaringen in de praktijk, het veld en laboratorium met een merkonafhankelijke kijk de belichtingsbehoefte van de teler te vertalen naar een ongekleurd advies. Onze X-factoren zijn daarbij objectiviteit en onafhankelijkheid."

Lees hier deel 1 en deel 2 terug.

Voor meer informatie: 
Looije Agro Technics
[email protected] 
www.lat.nl

Publicatiedatum: