Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een waterbassin vol zonnepanelen in 2022? Start nu met voorbereiden!

Tholen – De tuinbouw begint de voordelen van zonnepanelen op water steeds beter te kennen. Op steeds meer waterbassins zijn zonnepanelen te vinden. Ook de overheid is enthousiast, getuige ook speciale SDE-subsidie.

Wel blijkt soms bij loketgang de regelgeving rondom omgevingsvergunning nog te moeten wennen aan de nieuwe, duurzame techniek. Reden voor Willem Verwoerd en Hans van Luijk van Zon op Waterbassin om ondernemers op te roepen snel het traject voor plaatsing van panelen in gang te zetten. “Op deze manier sluit een mogelijk vergunningsperiode direct aan op de loketgang voor SDE-subsidie in september”, legt Willem uit.

Zon op Waterbassin leverde in 2020 o.a. projecten af in België en Noord-Brabant

Lobby
In voorgaande jaren werd met het oog op SDE-subsidie ook al opgeroepen tijdig te beginnen. Wat deze oproep anders maakt, is dat naast de subsidieaanvraag ook het door lokale overheden vereiste vergunningstraject tijd kost.

Een lobby vanuit de markt en een groeiend aantal aanvragen voor zonnepanelen op water helpen echter om dit traject te versnellen, zien Hans en Willem. “Lokale overheden erkennen steeds meer de unieke kansen die zonnepanelen op water bieden.”

Zonnepanelen op water zorgen voor een dubbel gebruik van schaarse ruimte, het bufferen van water in droge en natte tijden en de panelen hebben een hoog rendement door het koelende effect van het water. “Zeker op zonnige warme dagen is dat een voordeel. Op jaarbasis is hierdoor het rendement ongeveer tien procent hoger.”

Ook zónder SDE kan
Beide mannen hebben de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met projecten bij tuinders en hebben ook voor dit jaar de nodige projecten op stapel staan. De nieuwste SDE++-ronde, die in september start, helpt daarbij. Al is het door de stijgende kosten voor elektra van het net ook zonder SDE voor steeds meer ondernemers aantrekkelijk om te investeren in drijvende zonnepanelen, benadrukt Willem. “Zeker voor ondernemingen met een relatief hoog dagverbruik.”

Zon op Waterbassin heeft alle benodigde modellen voor haalbaarheidsonderzoek en het opzetten van een businesscase klaarliggen. “Ondernemers die op tijd willen starten, roepen we daarom op snel contact met ons op te nemen. Met een speciale routekaart en onze begeleiding hoeft dan niets duurzame, eigen productie van energie in de weg te liggen.”


Download de routekaart hier.

Voor meer informatie:
Zon op Waterbassin
www.zonopwaterbassin.nl   
[email protected]  

Willem Verwoerd
+31 6 415 14 033

Hans van Luijk
+31 6 557 37 902