Rauwe groenten, super gezond! Tenminste, dat denkt bijna iedereen. Toch is het niet gezond elke groentesoort rauw te eten. En sommige soorten doen bereid zelfs meer goeds voor je gezondheid dan rauw.
Onderzoek heeft aangetoond dat voedingspatronen waarin veel groenten zitten tot de gezondste ter wereld behoren. Dus lekker veel groenten op je bord is een prima gewoonte. Maar dat hoeft echt niet perse rauwe groenten te zijn, soms zelfs liever niet.
Deze groenten eet je bij voorkeur niet rauw
Sommige groentensoorten bevatten natuurlijke gifstoffen als lectine en solanine. Deze stoffen zitten in de groenten om de plant te beschermen tegen ziektes en natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld tegen vraat van bepaalde insecten. Als je deze giftstoffen binnenkrijgt, word je niet meteen ziek, maar het is wel beter het zoveel mogelijk te beperken.
Eet daarom groentensoorten die gifstoffen bevatten zo min mogelijk rauw. Verhit kunnen ze wel, want de gifstoffen worden onwerkzaam na verhitting van een minuut of tien. Nu wil het toeval dat de soorten die gifstoffen bevatten rauw ook niet echt lekker zijn, maar toch is het goed om te letten op deze soorten:
- aubergine
- champignons
- doperwten
- haricot verts
- paddenstoelen
- snijbonen
- sojabonen (ook edamame)
- sperziebonen
- tuinbonen
Nieuwsgierig welke groenten je wel rauw kunt eten? Dat lees je hier.