Het Britse certificeringsorgaan OF&G (Organic Farmers & Growers) heeft hun zorg geuit over de steeds groter wordende verschillen tussen de Europese en Britse beleidsontwikkelingen, als gevolg van de publicatie van het Organic Action Plan van de EU.
Directeur van OF&G, Roger Kerr, gelooft dat Brussel een duidelijke agenda en strategie heeft, die de verschillende voordelen en producten die biologische systemen tegelijkertijd bieden, erkent. Het plan wordt ook ondersteund door een subsidie van € 86 miljoen om de biologische en duurzame teelt binnen de EU te promoten in 2021.
"Onze Europese buren laten zeker acties volgen op hun woorden," zegt Kerr. "Het nieuwe Organic Action Plan bevat duidelijke doelstellingen om van de mogelijkheden van biologisch telen gebruik te maken. Het bevat een coherente benadering voor beleidsbepaling, die in sterk contrast staat met de reacties van onze eigen overheid."
Actieplan
OF&G vraagt om de ontwikkeling van een gedetailleerd nationaal actieplan waarbij rekening wordt gehouden met voedsel, teeltmethodes en het milieu. Een benadering die eerder al is aanbevolen door overheidsadviseurs in een financieel rapport genaamd The Dasgupta Review.
"Er is een eerlijker en betekenisvollere dialoog nodig met organisaties in de hele sector en daarbuiten. Iedereen met interesse in de toekomst van onze voedselvoorziening en in het omgaan met de ecologische en klimaatcrisis zou daarvan profiteren," vervolgt Kerr.
"Uiteindelijk hebben telers meer ondersteuning en geruststelling nodig. Van biologische telers weten we dat de prijzen voor biologische producten in de schappen vaak niet terug te zien zijn in het inkomen van het teeltbedrijf. Nieuwe beperkingen voor bedrijfsbetalingen beginnen te drukken op hun liquiditeit en een aantal ervan verlaten de sector. De SFI en ELMS kunnen heel ambitieus worden ingezet, als de overheid er maar op in zou zetten. Als de biologische sector hier net zo zou worden erkend als in de EU, als de enige internationaal erkende en juridisch gedefinieerde agro-ecologische benadering, dan zou ons land een veel veerkrachtigere positie hebben in de komende jaren."
Meer nadruk op bio nodig
Momenteel zijn de antwoorden die men krijgt op fundamentele vragen alleen algemeen, aldus Kerr. "Dit lijkt op een gebrek aan inzicht en echte ambitie om agro-ecologische benaderingen te ondersteunen."
"Een geïntegreerd beleidsframework dat de voedselstrategie, biodiversiteitsstrategie en klimaatstrategie verenigt zou de voordelen voor iedereen echt optimaliseren. We hopen dat de aanstaande publicatie van de National Food Strategy, geleid door Henry Dimbleby, nu daadwerkelijk een aantal duidelijke doelstellingen zal bepalen voor de ontwikkeling van ons voedselsysteem."
"Door het interimrapport te lezen, zou er een grotere nadruk komen te liggen op de biologische teelt dan nu te zien is in de huidige regering. De DIT wil graag de handel in biologische producten ondersteunen en het zou fantastisch zijn om te zien dat Defra en andere departementen deze mogelijkheden ook omarmen," besluit Kerr.