Tholen – Tuinders hebben een warmtevraag waarin aardwarmte op duurzame wijze voorziet. Tegelijkertijd heeft een aardwarmteproject een elektriciteitsvraag. Om daar een duurzame invulling aan te geven investeert Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk in een warmtekrachtkoppeling. En een bijbehorend wkk-gebouw, dat gebouwd wordt door Twins Bouw. Met deze stappen wordt straks het gas dat meekomt bij het boren naar aardwarmte omgezet in elektriciteit.
Tot nu toe deed men het in Poeldijk altijd zonder wkk. Sinds begin 2017 draait het aardwarmteproject in Poeldijk waarop een zeventien tuinbouwbedrijven zijn aangesloten. “De bron draait sindsdien goed en levert goede producties op”, vertelt Léon Lankester, directeur van de mijnbouwonderneming en namens adviesbureau AAB ook betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen.
Dure elektra
De bron levert 19 megawatt vermogen op. Om dat bij de tuinders te krijgen, is elektriciteit nodig. Daarop draaien de pompen voor productie en injectie. En ook de levering en het transport op het warmtenet waarop de bron is aangesloten vraagt elektriciteit. Tot nu toe werd dat voor een klein deel gemaakt met eigen zonnepanelen en voor het grootste deel ingekocht op het net. “De laatste jaren is dat echter steeds duurder geworden”, vertelt Léon. “Bovendien zorgt de heffing van Opslag Duurzame Energie ervoor dat we nog hogere kosten moeten maken. Dat is natuurlijk erg jammer, omdat een super duurzaam project ook nog belast wordt met extra energiebelasting om duurzame projecten mogelijk te maken. Het was voor ons het laatste zetje om nu toch zelf elektriciteit te gaan maken.”
Hiervoor werd vorig jaar besloten een wkk aan te schaffen. Die heeft een vermogen van 1 megawatt. Relatief klein voor tuinbouwbegrippen, beaamt Léon, maar ruim genoeg om het aardwarmteproject van eigen elektriciteit te kunnen gaan voorzien. “In oktober moet de wkk kunnen draaien. Als het goed is er dan zelfs nog een beetje elektriciteit over om terug te leveren op het net.”
Dak boven wkk’s
De wkk bij de aardwarmtebron komt uiteraard niet buiten te staan. Momenteel bouwt Twins Bouw een wkk-gebouw. Het gebouw meet 12,6 bij 24 meter. Daarin passen indien nodig 3 wkk’s, weet Thomas Zwinkels, bouwgeleider namens Twins Bouw. “De eerste paal eerder deze maand geslagen en het betonwerk is ook gestart. Begin april storten we de vloer en in week 20 staat het hele gebouw.” Thomas spreekt van een ‘bijzonder project’ waarmee ze bedragen aan een duurzamere toekomst. “Daarom is het leuk om er positieve aandacht aan te geven, ook voor de aangesloten ondernemers.”
Ook bij een ander Westlands aardwarmteproject, GeoPower Oudcamp in De Lier, zette Twins Bouw vorig jaar in samenwerking met AAB een dergelijk wkk-gebouw neer. Léon legt uit dat dit komt omdat uit de bodem in Westland bijna altijd gas met het warmte water omhoogkomt. Grofweg 1 kuub gas bij 1 kuub warm water, in het geval van het project in Poeldijk. “Dat gas, methaangas, lijkt sterk op het Slochterengas dat we kennen. Per uur hebben we hier op ons doublet 300 kuub ter beschikking.”
284 kuub daarvan gebruikt de wkk. Het restje gas is voor de ketel, waarmee Aardwarmte Vogelaer de temperatuur van de warmtelevering op het warmtenet op dit moment met 6 graden Celsius weet op te krikken. Zodra de wkk gaat draaien, dan is dat nog 3 graden. “Op dat moment zetten we de rest van het gas om in elektriciteit.”
Tweede put
Naast de investering in een wkk, investeert Aardwarmte Vogelaer momenteel ook in onderzoek naar het boren van een tweede doublet. “Dat zou in 2022 moeten gaan gebeuren”, vertelt Léon. Op dat moment is een verdubbeling van de installaties nodig, waaronder de eerdergenoemde pompen. “En daarmee zou dan ook een tweede wkk nodig zijn. Hier is ruimte voor in het wkk-gebouw.”
Sinds de start van het project is het aantal aangesloten telers een aantal keer al uitgebreid. Met de huidige put is er nog een klein beetje ruimte over voor extra telers die willen aansluiten. En omdat ook de plannen voor een tweede bron lopen, zoekt Aardwarmte Vogelaer naar extra warmteafzetmogelijkheden.
Ook huizen aansluiten
Dat kunnen tuinders zijn, maar zullen ook woningen zijn. “Een bewuste keuze”, legt Léon uit. “Even verderop in Monster wordt een woonwijk gebouwd waarbij wij met onze bron 420 woningen van duurzame warmte kunnen voorzien. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid ook de gebouwde omgeving te laten aanhaken.”
Is er met andere woorden sprake van een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen? “Ja, zeker”, beaamd Léon. “Momenteel is de business case voor het aansluiten van glastuinbouw eigenlijk beter. Maar omdat juist hier de ondergrond goed is, vinden we dat iedereen er de vruchten van moet plukken.”
Voor meer informatie:
Aardwarmte Vogelaer
www.aardwarmtevogelaer.123website.nl
[email protected]
Twins Bouw
www.twinsbouw.nl
[email protected]