Circulaire tuinbouw is een belangrijk onderdeel in het klimaatakkoord. Op maandag 22 maart heeft een aftrapsessie ‘Circulaire Tuinbouw’ plaatsgevonden. Organisatoren van deze sessie waren Dewi Hartkamp, innovatiemanager SIGN, en Rob van Ruiten, procesmanager Greenports Nederland.
Vanuit de tafel Innovatie is dit initiatief opgezet om door gebruikmaking van best practices rondom ondernemersprocessen te werken aan systeemveranderingen om zo de verduurzaming verder te versnellen. In de nieuwsbrief van de Greenports geven Dewi en Rob een update.
"In deze sessie is door de deelnemers vastgesteld dat veel ondernemers bezig zijn met projecten die een relatie hebben met verduurzaming, maar dat opschaling en de continuïteit van deze projecten erg lastig is. Belemmerende wet- en regelgeving, gebrek aan prioriteit en beperkte omvang, maar ook onvoldoende economisch perspectief zijn daarbij belangrijke redenen. Het wegnemen van die redenen voor stagnatie en het stimuleren van samenwerking in de gehele keten tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen zijn actiepunten voor ons", zo geeft Rob van Ruiten aan.
Bewustwording
Dewi Hartkamp vult aan: "We moeten allereerst een verandering zien te bewerkstelligen in de bewustwording. Het is niet alleen een economische uitdaging, maar vooral ook een sociale en maatschappelijke opdracht. De urgentie om met circulaire tuinbouw het hergebruik van middelen te vergroten en reststromen te verminderen, wordt door ondernemers gevoeld. Als totale tuinbouwsector hebben we echter niet scherp wat de stip op de horizon is en wat onze concrete doelen zijn. Daar waar dit voor energie wel is uitgewerkt en er een programma is gestart, is het dat niet voor bijvoorbeeld het gebruik van middelen en reststromen. In de aftrapsessie zijn door deelnemers goede suggesties gedaan hoe we daar mee aan de slag zouden kunnen gaan."
“De volgende stap is het uitwerken van een aanpak op dit punt, zodat we gericht aan de slag kunnen", vult Rob aan. "Bestaande initiatieven in de regio bieden kansen om coalities te starten en programmalijnen te ontwikkelen. Hierbij willen we niet alleen kijken naar circulariteit binnen de tuinbouw, maar ook naar de toegevoegde waarde die een onderwerp als herstel van de biodiversiteit voor buitenteelten voor het programma kan hebben. De deelnemers waren zeer enthousiast over deze eerste uitwisseling. Hen gaan we natuurlijk ook betrekken bij het verdere vervolg."
De deelnemers aan deze aftrapsessie waren partners vanuit het netwerk van Greenports Nederland. Voor meer informatie over de aftrap of het initiatief is Rob van Ruiten de man: [email protected]