Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het concept belichting ongekleurd bekeken

In de glastuinbouwbelichtingsmarkt zit momenteel veel beweging. De komende twee maanden geldt zeker voor glasgroententelers dat ze knopen moeten doorhakken. En ook in de sierteelt staan ondernemers voor keuzes. Willen ze (meer) gaan belichten? En zo ja, met welke armaturen boven het gewas? Met welk spectrum? Met welke installatie? En hoe steek je het energieplaatje in?

Looije Agro Technics begeleidt telers als onafhankelijk adviesbureau bij deze vraagstukken en gaat in een serie van vier artikelen vanuit verschillende invalshoeken en strategieën in op deze vragen en meer. Vandaag deel 1: de keuze tussen HPS, LED of een combinatie.

Het concept belichting ongekleurd bekeken
Waar de klassieke SON-T armaturen zich reeds bewezen hebben in productie vindt Looije Agro Technics dat sinds de komst van grote productieseries LED-modules het concept belichten opnieuw dient te worden bekeken.

"Van het SON-T armatuur hebben we een realistische levensverwachting van de bol en kennen we de lichtoutput onafhankelijk van fabrikant. LED-armaturen zijn daarentegen continu in ontwikkeling. Armaturen nemen jaarlijks in efficiëntie toe en leveranciers komen en gaan. Belichten in een tuinbouwkas, een omgeving met extreme condities, blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er is echter voldoende kennis en ervaring om doordracht de juiste keuzes te maken voor specifieke teelten. De stap naar een hybride of full-LED-belichtingsinstallatie wordt steeds kleiner."

Een combinatie van SON-T met LED-belichting

Spectrumkeuze
Waar het SON-T armatuur het PAR-spectrum inclusief verrood zo goed mogelijk probeert te benaderen in zijn volledigheid is de overmaat aan rood en blauw licht kenmerkend voor het LED-armatuur. Het uitstralen van specifieke golflengtes is kenmerkend voor LED-armaturen. Positief naar elektrische efficiëntie toe, mogelijk nadelig naar productie toe. Zeker wanneer cruciale golflengtes ontbreken, aldus de specialisten van Looije. "Goed belichtingsadvies begint in onze ogen dan ook met het vaststellen van het juiste spectrum."

Naast het spectrum zijn er grote verschillen in de output van LED-armaturen. De keuze om tot een gewenste output te komen vraagt om een multidisciplinaire aanpak. "Wij kijken naar de beschikbaarheid van energie met bijbehorende (variabele) kosten, de specifieke opbouw van de kas en gewenste positie van de armaturen, het budget, de gewenste teeltoutput in de vorm van productie, uniformiteit van de belichting en in geval van ombouw in een bestaande installatie eveneens naar het gewenste hergebruik van bestaande componenten."

3D lichtplan
Op basis van spectrum en output selecteren de specialisten van Looije samen met de teler verschillende armaturen die naast elkaar in een (3D) lichtplan gezet worden. "Wij zien onkunde en gegoochel met cijfers in de markt. Door het zelf meten van armaturen zijn wij in staat een lichtplan op maat te realiseren met verschillende armaturen. De combinatie lichtbehoefte, kas, teelt en teler maken iedere situatie uniek. Bij ons geen verborgen parameters of afwijkende modelleringen. De verschillende scenario’s met volledig LED, SON-T of hybride worden met verschillende armaturen voor de teler zijn of haar specifieke situatie gemaakt. Wij zijn onafhankelijk en kunnen met iedere aanbieder werken."


Een op maat gemaakt 3D lichtplan waarmee verschillende armaturen vergeleken worden.

Complete vergelijking
Naast het modelleren maken de specialisten van Looije een technische en financiële vergelijking van niet enkel de armaturen maar van de gehele installatie inclusief de gebruikersfase. "Op deze manier kunnen wij de terugverdientijd van de verschillende inzichtelijk maken. Wij ontzorgen in zowel het de technische als commerciële onderhandelingen. Daarnaast zijn onze bouwbegeleiders, indien gewenst, in het voortraject en tijdens de installatie aanwezig om te zorgen dat het papieren concept efficiënt en correct wordt omgezet naar de praktijksituatie. Dit alles afgesloten door één of frequenter uitgevoerde herhalingsmetingen om de output(-verschillen) te kunnen monitoren en tijdig actie te kunnen ondernemen."

Looije Agro Technics wil graag de brug slaan tussen theorie en praktijk. "Wij zijn in staat door middel van eigen opgebouwde kennis en ervaringen in de praktijk, het veld en laboratorium met een merkonafhankelijke kijk de belichtingsbehoefte van de teler te vertalen naar een ongekleurd advies. Onze X-factoren zijn daarbij objectiviteit en onafhankelijkheid."

Voor meer informatie:
Looije Agro Technics
[email protected] 
www.lat.nl

Publicatiedatum: