Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helft Siciliaanse tomatentelers heeft te maken met ToBRFV

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) maakt het telers wereldwijd moeilijk. Het virus is moeilijk onder controle te krijgen en er vinden veel bijeenkomsten plaats, waar wetenschappers en telers over dit onderwerp met elkaar in gesprek gaan. Tijdens een druk bijgewoonde online-conferentie werd de balans opgemaakt van de verspreiding van ToBRFV op Sicilië. En die balans was niet positief: de helft van de telers heeft met het virus te maken.

ToBRFV is zichtbaar op een blad

“De symptomen van ToBRFV zijn in de beginfase lastig op te sporen en daarom is het juist in dit stadium noodzakelijk om de tests door gekwalificeerd personeel te laten uitvoeren. De plant kan namelijk asymptomatisch blijven totdat er een drastische temperatuursverandering optreedt. Dan manifesteert de ziekte zich, maar dit betekent dat het virus de planten al heeft aangetast en zich heeft verspreid.

In de afgelopen twee jaar hebben we bijzonder weinig medewerking gekregen van bedrijven en dat betreuren wij. De reden hiervoor moet worden gezocht in het gebrek aan communicatie en de vrees dat de aanwezigheid van het virus zal leiden tot een mogelijk faillissement”, zegt professor Walter Davino. 

Momenteel heeft ongeveer 45% van de bedrijven die tomaten in kassen telen, te maken met het virus. Op Sicilië manifesteerde dit probleem zich in het najaar van 2018. Wat is er in de twee jaar die volgden fout gegaan, waardoor het virus niet kon worden uitgeroeid?

Walter Davino

“Er is geen alarm geslagen over de mogelijke introductie van het virus in Italië en dus zijn er geen maatregelen getroffen. Daardoor was er in 2018 geen effectieve en snelle detectiemethode beschikbaar”, zegt Davino. 

“Maar ondertussen hebben we het Netwerk Mini Lab opgezet. Dit is een netwerk van verschillende laboratoria voor fytosanitair beheer van gewassen, waar het virus bij het teeltbedrijf in eigen beheer kan worden opgespoord en gevolgd."

Preventie
Tijdens de webinar werd er ook verslag uitgebracht door Stefano Panno, onderzoeker aan de Universiteit van Palermo. Hij presenteerde zijn onderzoek met de titel ‘Vroege opsporing en diagnose in het veld; essentiële instrumenten van de beheersing van virsuziekten’. Ook Domenico Carta van de plantenziektekundige dienst hield een pleidooi voor de bestrijding in de regio Sicilië. Het webinar werd afgesloten door Dario Cartabellotta van het regionale ministerie van Landbouw.

“Gezien het grote potentiële gevaar van het virus, wat betreft de vermindering van de teelt, heeft het departement Landbouw samen met de Plantenziektekundige Dienst, met de volle aandacht toezicht gehouden op de voortgang van de ziekte en het traceren van de route die de besmette planten en zaden hebben afgelegd. Zolang er geen resistente rassen zijn, verslechtert de situatie geleidelijk. Dit is gebleken uit de ontdekking van nieuwe uitbraken in het gebied rond Ragusa. Een curatieve aanpak is niet mogelijk, dus het belangrijkste wapen is preventie, met inbegrip van een zorgvuldig beheer van teelten”, zei Cartabellotta.

Dario Cartabellotta

Extra Italiaanse wetgeving
“Op Europees niveau is er ook veel aandacht besteed aan dit probleem door de uitvaardiging van een specifiek besluit, dat vervolgens werd vervangen door twee verordeningen met de verplichte fytosanitaire maatregelen. Begin februari 2021 zijn de werkzaamheden van de Plantenziektekundige Dienst van het departement Landbouw gecontroleerd door de Europese Commissie, die, nog steeds informeel, heeft bevestigd dat de fytosanitaire voorschriften van onze kant correct worden toegepast.

Ik wil graag benadrukken dat de EU van ons aanzienlijke inspanningen vraagt om een aanvaardbaar niveau van fytosanitaire bescherming te handhaven. In dit verband zal de nieuwe Italiaanse wetgeving voor de sector binnenkort worden gepubliceerd en dit zal van onze kant een verdere complexe administratieve invulling vereisen”, besluit Cartabellotta.

Publicatiedatum: