Een enorme koude-inval met aanhoudende, sterke sneeuwval heeft gezorgd voor aanzienlijke schade aan kassen en gewassen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, zo deelde de Garbenbau-Versicherung in een update gisteren.
In de eerste week werden bij de verzekeraar al circa 300 gevallen van schade door sneeuwdruk geregistreerd en men verwacht dat dit aantal nog op kan gaan lopen. Regionale zwaartepunten lagen in Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen evenals in Nederland. Er werden ook drie zeer grote schadegevallen met complete instorting gemeld.
"Een solide raming van de totale schade is momenteel nog niet mogelijk, omdat de sneeuw meestal eerst moet ontdooien om alle schade te herkennen", zegt Manfred Klunke, hoofd van deze schadeafdeling bij de Gartenbau-Versicherung.
Er zouden echter tot wel 1.000 bedrijven getroffen kunnen zijn en het schadevolume zou uit kunnen komen op een tweecijferig miljoenenbedrag. De buitendienst van de verzekeraar is, voor zover mogelijk, al bij veel bedrijven ter plaatse geweest om zich een beeld van de schade te vormen en ondersteuning aan te bieden. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor de bedrijven met zeer grote schade, die zoals gebruikelijk voorschotten ontvangen om de liquiditeit te waarborgen.
Preventie en begeleidende maatregelen
Lovend benoemt Manfred de grote bereidheid van de lidbedrijven om de schade door middel van preventie en begeleidende maatregelen zelf te verkleinen. "Wij ontvingen direct na aankondiging van de extreme weerssituatie telefoontjes van tuinders die wilden weten hoe ze hun bedrijf konden beschermen. En ook na het inzetten van de sneeuw hielden velen nauw contact met onze buitendienst om schade te voorkomen of te beperken“, vertelt Manfred verder. Hij bedankt daarbij de leden voor hun waakzaamheid en ondersteuning.
Risico op instorting
De belangrijkste tip blijft echter nog steeds om bij beginnende sneeuwval werkelijk snel te reageren en energiebesparende maatregelen uit te schakelen, schermen te openen evenals de ruiten al vroeg zo te verwarmen dat er zich geen isolerende sneeuwdeken kan vormen.
Ook doelgericht aangebrachte steunen zouden nog kunnen helpen om in ieder geval het risico op instorting te verkleinen. Bij enorme sneeuwverstuivingen en -stormen, evenals bij dichtgevroren goten, is er echter vaak niet veel meer te redden.
"Aarzel in ieder geval niet om ons buitendienstteam om raad te vragen wanneer bijvoorbeeld door ingestorte ruiten schade aan uw gewassen dreigt te ontstaan, en u dit nog wilt voorkomen. Onze intensieve vakkundige kennis binnen het team en de jarenlange ervaringen uit sneeuwrijke regio's geven we graag door."
Voor meer informatie:
https://www.gevau.de/