Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Stook de sneeuw direct af"

Het KNMI verwacht komende week winters weer en ook België en Duitsland mogen op sneeuw rekenen. Veel sneeuw en strenge vorst kunnen leiden tot verstoringen of schade op agrarische bedrijven. Zo kunnen kassen maar een beperkte hoeveelheid sneeuw dragen. En storingen aan warmtewisselaars kunnen o.a. in land- en tuinbouw er toe leiden dat de hele verwarmingsinstallatie uitvalt.

Ondernemers kunnen zelf veel doen om problemen door sneeuw en vorst te voorkomen of te beperken. Verzekeraar Interpolis deelt tips, net als dat Gartenbau Versicherung dat doet voor Noordoost-Duitsland. Een brede strook die zich uitstrekt van Nedersaksen en het Münsterland tot Brandenburg en Saksen mag op flink wat sneeuw rekenen.

Glastuinbouw – Stook de sneeuw direct af
Het gewicht van een pak sneeuw kan flink oplopen. Vooral als sneeuw blijft liggen, of als het sneeuwt in combinatie met regen. Het gevolg kan zijn dat ruiten breken, de kasconstructie beschadigt of soms zelfs de hele kas instort.


Een Duitse teler installeerde sneeuwsteunen (250 in totaal) in zijn kas, zo deelt de Gartenbau Versicherung.

Tips:

  1. Stook de sneeuw direct af. Ook de Duitse verzekeraar geeft dit als tip. waarbij te laat opstoken kan zorgen dat de temperatuur door het sneeuwdek op de kas minder makkelijk nog omhoog te krijgen is.
  2. Laat uw schermdoek op pakket lopen. Sluit het scherm pas volledig als de sneeuw van het kasdek is gesmolten.
  3. Voorkom te hoge buistemperaturen en stel uw ‘maximum buis’ zo in dat er geen schade aan uw planten kan ontstaan.
  4. Open de luchtramen niet als deze vastgevroren zitten.
  5. Is de capaciteit van de ketels en of WKK aan de krappe kant voor het behalen van de gewenste binnentemperatuur met het scherm gesloten (op pakket) of deels gesloten, zorg er dan voor dat de warmteopslagtank voldoende ‘gevuld’ is.

Meer tips in Nederland van Interpolis hier.

 

Publicatiedatum: