Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit jaar verwachte komkommerbladplukrobot krijgt ontsmettingsinrichting

Tholen - Er zullen dit jaar nog wat validatietesten uitgevoerd moeten worden, maar als de resultaten goed zijn, dan volgt dit jaar nog praktijkintroductie van een komkommerbladplukrobot. Harrie Schonewille van VDL Enabling Technologies Group heeft er goede hoop op, zo vertelde hij gisteren tijdens het NVTL Jaarcongres.

2021 wordt een jaar waarin verwachtingsvol uitgekeken wordt naar échte praktijkactie met robots in de kas. Door VDL, maar ook door de deelnemers aan het congres. Zij zien 'in het veld' dat inmiddels de tijd is aangebroken dat ontwikkelaars vanuit allerlei hoeken robotintroducties aankondigen, zoals o.a. ook een tomatenbladsnijrobot dit jaar.

Bíjna
Harrie spreekt daarom van 'veel tractie in de markt', waarbij de tijd rijp is en de techniek ook klaar is. VDL is daarom ook ingestapt. Het bedrijf, een bedrijvengroep eigenlijk die vooral bekend is vanuit de auto-industrie, maar die ook als VDL ETG als machinebouwer actief is, wil vooral kennis en technologie ontwikkelen. Maar om alle facetten te leren kennen, is men ook zelf een robot gaan ontwikkelen.

En die is nu bíjna klaar. De robot gaat telers straks werk uit handen nemen, omdat de robot blad gaat snijden in de hogedraadteelt komkommer. Daarvoor moet de robot slim zijn en dus is met behulp van kunstmatige intelligentie de robot geleerd welke bladeren hij wel en vooral ook welke hij niet moet snijden. "Best een uitdaging, in een oerwoud van bladeren en met tegenlicht", zo gaf Harrie aan.

Gekozen is om de robot uit te rusten met software die maakt dat de robot zelf bladeren herkent. Daarbij zit de crux in het herkennen van de noden waaruit blad groeit en moet de robot zelf noden gaan herkennen en goed lokaliseren, want de bladstand, die is uiteraard nooit gelijk.

Integratie in bestaande kas
De deelnemers aan het congres kregen de kans online vragen te stellen n.a.v. de presentatie. Zo wilde men weten of er ook met veredelingsbedrijven is samengewerkt. Ja, we hebben zeker met hun gesproken, was het antwoord, al kost het ontwikkelen van nieuwe rassen die geschikt zijn voor robotica meer tijd dan het ontwikkelen van de robot zelf. Later in het congres werd daarom ook nog door een van de deelnemers opgemerkt dat de grootste kansen nu liggen op het aanbieden van robots voor de huidige situatie in de kas. Telers hoeven dan niet de hele boel om te gooien, maar kunnen een robot juist goed in hun bestaande situatie integreren.


Van de zogenaamde 'end effector' heeft VDL ETG momenteel patenteerbaar concept dat uitontwikkeld wordt

Ontsmettingsinrichting
Daarbij speelt in komkommer ook een stukje virusdruk mee. Door de robotbouwer is daaraan gedacht, door een ontsmettingsinrichting op de robot te bouwen. Daardoor wordt continu één mes ontsmet, terwijl een ander mes snijdt. Ook naar het verwarmen van het mes wordt gekeken, maar dat is lastiger, omdat dat flink wat van de batterij vergt waarop de robot over de buisrails rijdt. 

Als het goed is hoeven komkommertelers, die ook nadrukkelijk bij de ontwikkeling betrokken zijn, niet lang meer te wachten. Tenzij de laatste validatietesten tegenvallen, want dan wordt introductie uitgesteld. Maar zoals gezegd, dat is niet de verwachting.

En daarna kan VDL door, naar o.a. tomaat, paprika en op termijn ook vertical farming. Ook die teelten staat op de door VDL opgestelde 'Roadmap VDL in Agricultural Robots'. 

Meer over het NVTL Jaarcongres, waarin nog tal van andere sprekers aan bod kwamen, is hier terug te lezen en te zien op de website van de organisatie.