Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwaartekracht gebruikt als teeltkracht in vertical farm

"Vertical farming verbruikt veel energie, wat het voor investeerders minder interessant maakt en misschien zelfs de haalbaarheid van de sector in het algemeen in twijfel trekt," zegt Josh Siteman, algemeen directeur bij Intravision Canada. "Als teler moet je aan de ene kant een strijd leveren om een krop sla van twee dollar te verkopen, en dan zit je aan de andere kant nog met enorme arbeids- en energierekeningen."

Het moge duidelijk zijn, er kan niet veel gedaan worden aan dat energiegebruik. Het is wat het is vandaag de dag: vertical farming is energie-intensief. Maar volgens Josh kan er wel wat worden gedaan aan arbeid, als automatisering succesvol wordt geïntegreerd zonder al te gek te doen. Vooral vanuit de kapitaalkant bekeken. Het is een toevoeging aan het bedrijfsmodel. Natuurlijk, alles wordt energie-efficiënter, dus de vooruitzichten van vertical farming zullen ook verbeteren. Als het lukt om de verdeling van de luchtstroom te verbeteren, vocht weg te halen en de lichtkwaliteit en CO2-verdeling te verbeteren, heb je een winnend recept. 


Een impressie van de te bouwen faciliteit.

Automatie integreren
Josh gelooft in een mix van hightech en lowtech. Daarvoor ontwikkelde hij het concept GravityFlow. Het is eigenlijk een mix van high- en lowtech benaderingen van vertical farming. "Ik zeg hightech, omdat we geïntegreerde automatisering hebben, maar dat innovatiepunt zit alleen in de uiteinden van het systeem. Onze innovatie is het koppelen van de teeltomgeving met automatisering, en het bereiken van homogeniteit in de teeltomgeving, en we gebruiken zwaartekracht als onze teeltkracht."

"Sommige van de unieke mogelijkheden van ons systeem zijn geoptimaliseerd door strategische partnerschappen in de werelden van academici, automatisering, luchtmanagement en in de productiesectors. De groentes die wij telen in ons ontwerp worden geteeld in een verzegelde en gecontroleerde omgeving, met een circulair lucht- en nutriëntensysteem, waardoor we de controle hebben over alle aspecten van plantengroei en -ontwikkeling. 

Kansen creëren
Volgens Josh heeft Intravision ook gekeken naar de arbeid. "Iedereen wil banen creëren, en al hebben we geen 'normale' arbeid meer, we creëren wel slimme banen door het aannemen van plantwetenschappers en mensen in technische posities. We hebben een arbeidsefficiënte faciliteit gemaakt die kan worden gerund door een paar mensen. Het voordeel is dat er een strikte beheersing van het milieu is, op maat gemaakt voor het telen van planten."

"In de achtergrond is er veel onderzoek. We zijn een bedrijf wat gebaseerd is op onderzoek en investeren continu in R&D," bevestigt Josh. "We werken samen met PhD en MA studenten bij het CESRF (Controlled Environment Systems Research Facility) bij de Universiteit van Guelph, om onze biologische kansen en technologie verder te optimaliseren. Dat is een groot voordeel voor onze partners, met wie we door samenwerking sterker worden."



Per ongeluk op gestuit

"Ik ben eigenlijk bij toeval in vertical farming gerold, toen ik Intravision tegenkwam bij een andere sollicitatie. En Intravision's vertical farming prototype kwam ook tot stand door verschillende toevalligheden bij elkaar. In eerste instantie ontworpen voor een biotechbedrijf, maar toen ontmoetten we in Toronto een groep mensen die vonden dat vertical farming een heel goed idee was voor het telen van groente voor restaurants in de stad. 

Nu leveren we overal technologie voor farms. We hebben de biotech faciliteit nog niet gebouwd, maar kijken wel vooruit naar die dag. Het aanbieden van systemen voor CEA markten, die gestandaardiseerde en herhaalbare processen nodig hebben, is wat we hebben bereikt. De toekomst van de landbouw ligt hier."

Voor meer informatie:
Intravision Canada
Josh Siteman, Algemeen directeur
[email protected] 
www.intravisiongroup.com

Publicatiedatum: