Tholen - Met een korte, feitelijke mededeling van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) werd net voor het einde van 2020 de Hortibatch goedgekeurd en op de keuzelijst voor telers geplaatst. Op dat moment had aardbeienteler Aart Cornelissen van APM Aardbeien in Berlikum de installatie al draaien.
'Puur toeval'
Hij hielp als eindgebruiker het betrokken consortium met daarin producent Water Waves namelijk met het ontwikkelen van de installatie en voldoet met zijn 4,3 hectare grote bedrijf nu individueel aan de strengste wettelijke waterzuiveringseisen. "Lang niet iedere teler kan of wil namelijk zuiveren in een cluster. Ook niet alle clusters hebben de deadline van 1 januari gehaald. Dan is dit een uitkomst en een uniek, compact systeem voor spuiwaterzuivering én desinfectie in één."
Maar dan is het nog steeds de vraag hoe een aardbeienteler betrokken raakt bij de ontwikkeling. "Puur toeval, zoals het zo vaak werkt", lacht Aart. "Wij kenden elkaar al uit de buurt (Water Waves komt uit Leeuwarden). Zij zochten zo'n vijf jaar terug een teler om bij het proces de betrekken. Dat werd ik, waarbij helpt dat ik ook een technische achtergrond heb."
Unieke inzet ultrasoon
Bijzonder aan de Hortibatch is vooral de combinatie van drie technieken in de installatie, namelijk UV-C straling, waterstofperoxide-dosering en ultrasoon geluid. Die laatste techniek wordt in de installatie op een voor de glastuinbouw unieke manier ingezet, namelijk om de lampen voor de UV-C straling die in quartz beschermbuizen zitten, schoon te houden. "In veel andere installaties worden hiervoor o.a. salpeter- of zoutzuur gebruikt. Dat wilden wij niet, om zodoende het gebruik van chemie ook in de installatie zoveel mogelijk te beperken."
De ultrasone geluidstrillingenhelpen bij de waterzuivering. "Dat is een bijkomend positief effect", geeft Aart aan. "Met UV-C straling en waterstofperoxide worden gewasbeschermingsmiddelen in het water geoxideerd. De ultrasone trillingen versterken dit proces."
Eén pallet
De installatie past op één Europallet van 120 bij 80 centimeter en is daarmee compact. Voor Aart volstaat daarmee één installatie voor zijn bedrijf waarin hij aardbeien teelt op stellingen en in de kas. "Telers minimaliseren hun reststromen tegenwoordig al steeds meer, waardoor niet zozeer de omvang van de kas, maar vooral de stroom van proceswater die een teler wil lozen van belang is bij de keuze voor een installatie."
De Hortibatch is er in verschillende typen, met een capaciteit van 0,33 tot 2,01 kuub per uur, afhankelijk van de vul- en leegpomp. De zuivering vindt batchgewijs plaats, waarbij de toegepaste ultrasoontechnologie werkt met frequentiesweep. Het maakt de installatie energiezuinig. "De footprint van de hele installatie blijft beperkt tot een Europallet."m
Onderhoudsvriendelijk
Ook is geen voorfiltratie nodig waardoor het systeem onderhoudsvriendelijk is. Belangrijk als Aart vanaf half februari weer in productie gaat en kan gaan toewerken naar een eerste oogst medio april. "De zuivering is volledig geautomatiseerd met een digitaal logboek, alarmering en een dashboard dat je via een lokaal eigen netwerk op een computer of smartphone kunt inzien. Ik laat het mijn collega's graag zien als ze interesse hebben. Je zou mij voor deze installatie wel een soort demokwekerij kunnen noemen, ja."
Voor meer informatie:
APM Aardbeien V.O.F.
Facebookpagina
[email protected]
Water Waves
www.waterwaves.nl
www.hortibatch.nl