De Tweede Kamer heeft in december een wetgeving aangenomen over stikstof met daarin een 'onhaalbaar' stikstofreductiedoel van 50% in 2035. LTO Nederland betreurt dit en stelt dat er 'een onmogelijkheid in de wet is verankerd'. Volgens de brancheorganisatie is een reductie van 26% met de huidige technieken en gelet op de tijd die innovatie kost in 2030 al 'ambitieus'.
Op 23 februari buigt de Eerste Kamer zich over het vraagstuk. Voor die tijd wil LTO met Eerste Kamerleden in conclaaf. Het is de vraag of uitstel van de wet een oplossing voor de knelgevallen* dichterbij brengt, en of een volgende Tweede Kamer en kabinet tot een wet zou komen die de leden betere oplossingen biedt dan de wet die nu in de Eerste Kamer behandeld wordt, zo stelt LTO.
Ook de glastuinbouw speelt de stikstofproblematiek parten. Tuinders worden geremd in hun uitbreidingsmogelijkheden door 'een systeemfout'. Hierdoor ontbreekt het hen momenteel aan vergunningen. Overigens gaat het in de glastuinbouw om relatief kleine stikstofdeposities, maar juist dat maakt dat men buiten de boot is gevallen. De vrees onder leden van Glastuinbouw Nederland is dat de stikstofcrisis nog jaren voort kan duren.