Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees Uitbeijerse en Pieter Eenhoorn nemen afscheid van BDO

"De combinatie van vakmanschap en deel uitmaken van de tuinbouwketen was het mooiste"

Tholen - Voor weinig ondernemers in de Westlandse tuinbouwketen zijn Cees Uitbeijerse en Pieter Eenhoorn van BDO Accountants & Belastingadviseurs onbekenden. In 2020 namen ze afscheid na respectievelijk 33 en 32 jaar trouwe dienst. Van een afscheidstournee was in het geplande afbouwjaar door corona nauwelijks sprake en daarom blikken ze in dit interview nog één keer terug, samen met Frank Meijnders die onderdeel uitmaakt van de BDO Adviesgroep Familiebedrijven en het stokje van voorzitter van de landelijke BDO Branchegroep Flowers & Food dankbaar overneemt van Cees. 

 


Cees Uitbeijerse

Cees Uitbeijerse was partner van BDO Audit & Assurance en lid van de branchegroep Flowers & Food. Na zijn studie is Cees Uitbeijerse in 1987 bij BDO in dienst gekomen en in 1994 heeft hij zijn Registeraccountant titel behaald. Hij heeft jarenlange ervaring in de dienstverlening als adviseur aan het MKB, de Flowers & Food sectoren bij sectorbrede ondernemingen.


Pieter Eenhoorn

Pieter Eenhoorn, werkzaam bij BDO vanaf 1988, is een ervaren fiscalist die reeds gedurende lange tijd actief is in de sector. Hij heeft de schaalvergroting en de internationalisering van de sector van nabij meegemaakt. Pieter beschikt over een groot netwerk. Hij is lid van het bestuur van de VNO/NCW en verbonden aan het Westlands Bedrijfsleven Overleg.

Consolidatieslag
Toen de heren bij BDO van start gingen, zag de wereld van de financiële dienstverlening in het Westland er nog anders uit. "Je had toen Ernst & Young en de zogeheten agrarische boekhoudkantoren, zeg maar de voorlopers van het huidige Flynth en Alfa. Daartussen zat een gat en daar zijn wij ingesprongen. We hebben goed gekeken aan welke specifieke kennis de ondernemer behoefte had en daarin zijn we ook faciliterend geweest aan andere boekhoudkantoren", blikt Cees terug. "Zeker vanaf 2000 heeft er aan de bovenkant van de markt een consolidatieslag plaatsgevonden en gingen bedrijven zich meer specialiseren op de specifieke behoefte van het Westlandse type ondernemer."

"Als Westlands kantoor van BDO hebben we ons heel nadrukkelijk gepositioneerd met een full service concept voor de middelgrote bedrijven. Het groeiende, innovatieve familiebedrijf, daar zijn we sterk in en dat past heel erg goed in deze tuinbouwgemeente. De tuinbouw heeft een ongelofelijke professionaliseringsslag gemaakt en wij hebben diezelfde slag gemaakt.", blikt Pieter, terug. "In eerste instantie waren we vooral sterk vanuit de hoek van de toeleveranciers, importeurs en exporteurs. Dat was ook een sector die vanwege de internationalisering erg goed bij ons paste. Van daaruit is daar de primaire sector bijgekomen."

Hoe breed de advisering was, verliep met pieken en dalen. "We hadden hier ooit zeventig man op kantoor in het Westland met onder meer een grote juridische afdeling. Deze is later afgesplitst. Onze dienstverlening richtte zich met name op het bedrijfseconomische vlak van fiscaal en accountancy en internationalisering. Maar zaken als teeltadvies hebben we nooit beetgepakt. Uiteraard verdiepten we ons wel in de teelttechnische materie, zodat je mee kon praten over ontwikkelingen, maar onze dienstverlening was er niet op gericht", vertelt Pieter.

Hoog aandeel familiebedrijven Westland
Daarnaast profileerde BDO zich in de loop der jaren als sparringpartner voor familiebedrijven. "Het aandeel familiebedrijven is in het Westland hoger dan het landelijk gemiddelde en daarmee konden we ons goed onderscheiden. Bedrijfsoverdrachten, Nextgen-onderzoeken, advies over testamenten en huwelijkse voorwaarden, eigenlijk was en is die dienstverlening heel breed. Je zag ook dat het bij bedrijven echt leefde. Ik was lid van het expertcomité van de Hillenraad100 en we reikten als BDO ook altijd de familiebedrijvenprijs uit. De waardering als men die prijs won, was groter dan als er een bedrijf tien plekken was gestegen in de top-100", blikt Cees terug.

Zowel Cees en Pieter hebben zich altijd ingezet om betrokken te zijn met de maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. "Een oud adagium luidt: je verdient het in het Westland, je geeft het ook uit in het Westland. We zijn dan ook altijd erg actief geweest binnen ondernemersverenigingen, maar ook breder binnen andere verenigingen in de regio. Juist die combinatie van vakmanschap en deel uitmaken van de sector heb ik altijd erg leuk gevonden. In mijn functie als controlerend accountant voelde ik me in de laatste jaren weleens meer een toezichthouder en miste ik het om juist sparringpartner te zijn voor de ondernemer. Dat werd in je rol als accountant de laatste jaren steeds lastiger. Als adviseur heb je daarin toch meer vrijheid", zegt Cees. Ook Pieter was daar een voorvechter van. "Je zit in een bepaald gebied en daarmee heb je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom hebben wij altijd het verenigingsleven actief ondersteund."

In de loop der jaren maakten de heren de nodige crisissen in de tuinbouw mee, waarvan de EHEC-crisis en de huidige coronacrisis nog op het netvlies gebrand staan. "Tegelijkertijd heb ik me ook altijd weer verwonderd over het herstellend vermogen van de bedrijven en hoe snel men de bakens weer wisten te verzetten. Juist bedrijven die dat niet konden, misten soms toch net dat ondernemerschap", aldus Pieter. "Daarbij moeten we ook wel zeggen dat we vaak bij de innovatieve bedrijven aan boord zaten, die tot de markleiders of in elk geval tot de top-3 behoorden. Daar zaten uiteindelijk weinig bedrijven bij die het niet hebben gered."

Hoogtepunten noemt Pieter in de loop der jaren het snel onderkennen van fiscale gunstregelingen. "Op dat gebied hebben we ons redelijk kunnen onderscheiden." Cees herinnert zich vooral de trajecten en fusies waar hij bedrijven de volgende stap zag maken. "Je zat dan toch half aan het stuur en zag die bedrijven verder ontwikkelen. Ook de financiële kennis bij de bedrijven zelf is in de loop der jaren groter geworden en dat is alleen maar goed. Ik heb het altijd prettig gevonden als er goede 'financials' bij de klanten werkten, anders ben je ook veel meer aan het puinruimen."

Kritisch klankbord
Dat beaamt Frank Meijnders, die in 1998 op het toenmalige kantoor van BDO Naaldwijk kwam werken waar Pieter en Cees kantoorleiders waren. "Een externe CFO brengt binnen een familiebedrijf een andere dynamiek en ik denk dat dit goed is. Naast alle positieve kenmerken kan een blik van buitenaf namelijk ook tot nieuwe inzichten leiden. Een kritisch klankbord kan dan welkom zijn."

Afkomstig uit Den Haag, had Frank in zijn beginjaren nog niet veel met het Westland, maar in de loop der jaren is hij de streek en sector enorm gaan waarderen. "De arbeidsethiek en de trots op de streek, de sector en producten vind ik erg mooi. Ik ben dan ook blij dat ik in de loop der jaren in de gelegenheid kwam om de koers en visie mede te bepalen. Onder meer de branche-themafocus is daar uit voortgekomen en ik denk dat dit ons veel heeft gebracht. We hebben ons klantenpakket in de Hillenraad100 door de loop der jaren toch fors weten uit te bouwen."

Betrokken en verankerd in de sector
Gevraagd naar een tip voor Frank komt Cees toch op zijn eerder genoemde punt uit. "Zorg dat je betrokken en verankerd blijft in de sector. Wij hebben altijd veel energie gestoken in het uitbreiden van ons netwerk. Doe dat vooral op je eigen manier, maar blijf zichtbaar en betrokken!"

Die tip neemt Frank graag ter harte. "Zelf maakte ik al deel uit van de landelijke branchegroep Flowers & Food. Deze is ontstaan vanuit het Westland om landelijk meer verankering te krijgen. Inmiddels hebben we in de Seed Valley in Noord-Holland en Food Valley in Wageningen dezelfde aanpak gehanteerd om de Flowers & Food sector vanuit  specifiek thematiek te bedienen en zo willen we als BDO ook in de toekomst een relevante partner zijn voor alle bedrijfseconomische en fiscale vraagstukken! Graag willen we via deze weg Cees en Pieter ook bedanken voor de fijne samenwerking!"

Voor meer informatie:
Frank Meijnders
BDO Accountants & Adviseurs B.V.
Tel: +31 (0)70- 338 07 93
[email protected]  
www.bdo.nl/flowers-food