Tholen - Positief blijven en de sector draaiende houden, zo vatte Ton van Mil van Royal Brinkman de coronasituatie eind april samen in een videoboodschap. Telers, toeleveranciers en eigenlijk iedereen deed hier keihard zijn of haar best voor. Wij probeerden ondertussen juist ook niet-coronanieuws te delen. Dat lukte aardig met o.a. 1200 hectare in Egypte, een bijzonder Braziliaans, Brits en Indiaas project en in Nederland nieuwbouw in de Koekoekspolder.
Ton van Mil (Royal Brinkman):
"Samen positief blijven en de sector draaiende houden"
Tholen - Positief blijven en de sector draaiende houden. Dat wil Ton van Mil van Royal Brinkman met zijn bedrijf en met de hele sector graag doen. Ton spreekt in een videoboodschap zijn waardering uit over hoe iedereen zijn best doet, maar gaat hieronder ook in op de in de huidige tijd gevraagde creativiteit, digitale oplossingen en schaarste in bepaalde productgroepen die langzaam toch merkbaar wordt ondanks het aanhouden van grotere voorraden en een risicomijdend inkoopbeleid.
Stapsgewijs naar 20 jaar hogedraadteelt in komkommer en nu stapje voor stapje door
Tholen - Is het écht alweer twintig jaar terug dat de komkommer aan de hogedraad het licht zag? Jazeker, al werden de eerste stappen voor nieuwe rassen voor de nieuwe manier van telen natuurlijk buiten alle spotlights in laboratoria en testcentra van Nunhems, tegenwoordig BASF Vegetable Seeds, gezet.
Anne Jancic ziet juist in komkommer nog ‘duizenden’ mogelijkheden om iets revolutionairs te doen.
1200 ha in Egypte uitgerust met Nederlandse klimaatsturing
Tholen - 1200 ha …. Een megaproject dus. Het bestaat uit 126 clusters met elk 6, 8, 10 of 12 tuinbouwkassen van ruim 1 hectare. Hiermee zet Egypte flinke stappen in zelfvoorziening op gebied van voedselproductie en voedselzekerheid.
Jan, Albert, Gerco en Nijs van Zuilen over 40 jaar BerryBrothers:
“Volledig onafhankelijk in teelt en afzet van rode en blauwe bessen, frambozen en bramen"
Tholen - Bij de familie Van Zuilen stroomt al 40-jaar het rode bessensap door de aderen. In 1980 begonnen Jan en Karin van Zuilen in Zoelmond in de Betuwe met de teelt van fruit op een areaal van 3 hectare. Het teeltbedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot meerdere kwekerijen met een totaal areaal van ruim 100 hectare bramen, frambozen, blauwe en rode bessen van eigen teelt. Het zacht- en kleinfruit wordt naar wens van de klant verpakt en door de in 1998 opgerichte afzettak BerryBrothers worden afgezet richting supermarkten, groothandels en exporteurs. Jan en Albert blikken namens de eerste generatie en Nijs en Gerco namens de tweede generatie terug en vooruit. “We zijn ervan overtuigd dat we over veertig jaar nog steeds bessen telen!”
Jan en Albert van Zuilen in 1998
Steven Oosterloo, Flevo Berry:
“De dominantie van de Elsanta-aardbei is voorbij”
Tholen - De plaats van het interview is dit keer door de omstandigheden wat anders. We spreken Steven Oosterloo, commercieel directeur bij Flevo Berry niet op zijn bureau in Ens maar bij hem thuis. Op gepaste afstand hebben we het over de mogelijkheid van het jaarrond telen van aardbeien in Noord- Europa en andere ontwikkelingen. “We kunnen stellen dat we dit jaar voor het eerst een kentering zien in de aardbeienwereld,” vertelt Steven. “De tijd van één ras voor de telers is voorbij. Met onze rassen zoals Sonsation en Favori is er meer diversiteit op het veld dan alleen de Elsanta-aardbei.”
Steven Oosterloo
Overlijdensbericht Piet van der Klugt
Piet van der Klugt is op vrijdag 8 mei 2020 overleden. Hij is 93 jaar geworden. Wat in 1953 begon als Plantenkwekerij A.J. van der Klugt & Zn., is inmiddels uitgegroeid tot opkweekbedrijf voor groentenplanten en sierteelt, Hollandplant te Bergschenhoek. Hij was geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.
eerst België, dan Nederland waar overheidssteun wordt gevraagd
Aardbeientelers volgen tomatentelers met groter areaal ledverlichting
Het is de hoogste tijd om de aardbei in het zonnetje te zetten. En niet alleen de aardbeien, maar ook de HPS- en ledverlichting. Na de tomatentelers kiezen ook steeds meer aardbeientelers voor een jaarronde productie van de rode vruchten. Volgens Koen Vangorp van Mechatronix zorgen vooral de gunstige marktcondities en de verlaagde kostprijs ervoor dat teelt door middel van ledverlichting interessant wordt voor telers.
Indiaas prestigeproject Simply Fresh mocht niet stoppen
Tholen – Heel India is sinds 24 maart in lockdown en dat gaat er rigoureus aan toe daar, maar voor de bouw van een hightech glastuinbouwproject voor teler Simply Fresh is door de overheid een uitzondering gemaakt. De bouwploeg van zo’n 200 man kreeg een vrijstelling van de regering en vanuit Nederland sturen Jos Duijvesteijn en zijn team van Voshol Warmte- en Elektrotechniek sindsdien de stap-voor-stap oplevering een hightech watersysteem aan.
Britse en Nederlandse telers eind dit jaar aan de slag met kasgroententeelt
"Combinatie van grootte en techniek maakt 29 ha project in VK uniek"
Hoewel de Bom Group vrij veel ervaring heeft op de Britse markt en bekend is met grote glastuinbouwprojecten, is het 29 hectare grote project dat ze momenteel in Norfolk, in het Verenigd Koninkrijk bouwen, uniek. Ondanks de coronacrisis bouwen ze (zich houdend aan de gezondheidsvoorschriften) met volle kracht aan de 29 hectare kassen die aan het eind van dit jaar in gebruik zullen worden genomen.
Hans Zeeman over familiebedrijf: van kasschilder tot technisch toeleverancier
"Dankbaar dat onze familienaam nog altijd op de gevel staat"
Tholen - We schrijven het jaar 1928. Een visser keert, na vele weken op zee, terug naar de thuishaven in Vlaardingen. Een ander vissersschip vaart de haven uit en komt langszij. “Zeg, ik hoorde dat je een zoon hebt gekregen”, roept iemand van het schip de visser toe. Op dat moment neemt de visser en kersverse vader een besluit. Zodra hij van boord is, zoekt hij werk aan de wal. Met gepaste trots vertelt Hans Zeeman dit verhaal. Het verhaal van zijn grootvader Hannes Zeeman die de basis legde voor het bedrijf waar hij zelf als derde generatie aan het roer staat. Hoe heeft het bedrijf zich, nu bekend als Alumat Zeeman, onder leiding van Hans en zijn voorgangers ontwikkeld?
Een foto uit 1930: Joh. Zeeman Kassenschilder
Jos van Mil over 15 jaar Tommies:
“Onze kracht is dat we altijd verrassend zijn geweest”
Tholen - We schrijven 2003. De Westlandse tomatentelers Ab van Marrewijk en Jos van Mil lopen in Engeland een Santa-tomaatje tegen het lijf en besluiten het kleine tomaatje mee naar Nederland te nemen. “Toen zagen we al direct dat het meer een snoepje was, dan een tomaatje. We zagen het gelijk zitten, maar beseften ook dat we deze tomaat niet in een doos moesten gaan verkopen”, blikt Jos van Mil terug op de start van de Tommies 15 jaar terug.
paprikatelers krijgen er 7 ha kas bij
Grond erbij, nóg een stuk kas erbij voor De Tuindershoek
Tholen - Om de hoek bij hun kassen die momenteel vol gele paprika's staan, wordt voor De Tuindershoek in de Koekoekspolder in IJsselmuiden gebouwd aan nog eens zeven hectare kas om straks rode paprika's in te gaan telen. Gestart werd met 3,5 hectare, maar toen vlak voor aanvang van de bouw ook het tweede stuk land alsnog werd verworven, kon fase twee er direct achteraan, goed voor 7 hectare in totaal.
Green4Health maakt doorstart als HW Seeds B.V.
De eerste geïnteresseerde partijen hadden zich op 1 mei, toen het faillissement over tomatenveredelingsbedrijf Green4Health B.V. werd uitgesproken, al gemeld en nu is er goed nieuws. Het bedrijf maakt een doorstart.
De onderhandelingen met meerdere geïnteresseerde partijen zijn afgerond. Arie van der Windt en Roel Huisman exploiteren vanaf heden het bedrijf. Zij zijn bekend in en met de wereld van de tomatenveredeling, deelt PlassBossinade advocaten en notarissen dat het faillissement behandelt.
Geoogst moet er nog worden maar een glazen tomatenkas in Brazilië is nu al uniek
Tholen - Insiders wisten al een tijdje dat er wat speelde, maar tot dit voorjaar bleef het glastuinbouwproject Fonte Verde Agro in het Braziliaanse Andradas onder de radar. Nu de kas van in eerste instantie twee hectare echter bijna af is en de eerste tomaten dit najaar geoogst worden, maakt Arjan Kouwenhoven, de Nederlander ter plaatste, een uitzondering.
Arjan overschouwt de bouwplaats. Hoeveel grond is er verzet? Nou, zoveel.