Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"brave provincie wil nu handhaven"

Friese paprikateler Jaap Vink ongewild concreet slachtoffer van stikstofproblematiek

Tholen - Met nog één dag te gaan dreigt een rechtsgang voor paprikateler Jaap Vink van Vink Sion uit Bitgum. Vanaf 11 december wil de provincie Friesland namelijk gaan handhaven op zijn dertien jaar oude houtsnippercentrale. De nu gevraagde Natuurbescher-mingswetvergunning was nooit nodig, maar nu wel reden voor dreiging met boetes en zelfs sluiting van de installatie.

De teler is nu de klos van een 'brave provincie die wil gaan handhaven' op 'een onhaalbare emissienorm', zo concluderen o.a. collegatelers uit de regio die de redactie op het opmerkelijke verhaal wezen.  "Ik val tussen wal en schip", aldus Jaap zelf in een reactie vanochtend.

Zijn verhaal werd o.a. in het Friesch Dagblad al breed uitgemeten. 

De regels sluiten niet op glastuinbouw aan
Dat Jaap nu ongewild een concreet glastuinbouwslachtoffer wordt van de stikstofproblematiek is het gevolg van een landelijk stikstofbesluit. Met een nieuw besluit dit najaar schoten glastuinders namelijk niets op schieten, zo legde beleidsspecialist Leonie Claessen van Glastuinbouw Nederland al eens uit. "De stikstofemissie in de glastuinbouw is zo klein dat deze voorheen onder de drempelwaarde bleef. Dat betekent dat de meeste bedrijven toentertijd (voor de RvS-uitspraak dat iedereen een vergunning nodig heeft) nog niet eens een melding hoefden te doen, laat staan vergunning aanvragen. Dat staat ook in de diverse rapportages.

De tuinders wisten daarbij veelal niet eens dat ze een vergunning voor stikstof nodig hadden. Bij een vergunningsaanvraag stond in de diverse aanvraagsystemen dat vinkje vaak niet aan. Het gevolg is dat de tuinder, die ter goeder trouw dus geen aanvraag of melding gedaan heeft, nu met lege handen staat. Degenen die nu wel een aanvraag indienen, wachten vaak eindeloos op hun vergunning. Het ministerie en de provincie wijzen ondertussen naar elkaar en de tuinder is de klos."

Rechtszaak dreigt
De Friese paprikateler is nu een concreet slachtoffer van de stikstofimpasse. Dat bevestigt ook de beleidsspecialist van Glastuinbouw Nederland. Zij vreest dat de stikstofcrisis nog jaren kan voortdurend, maar hoopt net als de teler dat er door de druk die nu ontstaat er snel iets verandert. 

Een handhavingsverzoek van de Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment gericht aan de provincie Friesland maakt dat de provincie zich vooralsnog 'gedwongen' ziet tot handhaving. De provincie vreest ook een precedentwerking, waardoor ook boeren met een normoverschrijding niet meer handhaafbaar zouden zijn.

De provincie laat in de media weten met juristen te werken aan een oplossing. De paprikateler zat vanochtend nog in onzekerheid. "Het is allemaal heel spannend."