Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

All Climate Greenhouse stimuleert ondernemerskwaliteiten van studenten

De All Climate Greenhouse in World Horti Centre staat symbool voor een succesvolle samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. De studenten van Lentiz Mbo Westland verrichten onderzoek naar de productie van gewassen in verschillende klimaatomstandigheden. Weersomstandigheden uit de hele wereld kunnen worden nagebootst in deze hightech kas. Zo maken technische hoogstandjes het mogelijk licht en temperatuur van het binnen- en buitenklimaat te sturen. Klimaatcomputers, koelsystemen, schermtypen en diverse vormen van assimilatiebelichting maken het mogelijk de situatie in een kas in een ander klimaat te imiteren.

Ary de Jong van onderzoeksinstelling Horti-Tech.com en Aad Honders, student Hortit Technics & Management van Lentiz MBO Westland, leggen het uit met een praktijkvoorbeeld. Honders: “We bootsen de teelt van bijvoorbeeld komkommers in een Roemeense kas na.” Praktijk wordt gekoppeld aan de theorie. Als begeleider van de teelt ziet hij opmerkelijke verschillen met het verleden. De activiteiten in het All Climate House stimuleren vooral het ondernemerschap van de studenten: “Vijf jaar geleden pikte ik uit een groep van 25 studenten 3 toekomstige ondernemers, nu wel 15.” Hij definieert een ondernemer als iemand die zelfstandig een teelt uitvoert en collega’s aanstuurt en begeleidt. De Jong schrijft deze toename toe aan meerdere factoren. Eerder beperkten studenten zich tot lezen en luisteren, deze nieuwe werkwijze betrekt alle zintuigen. De studenten gaan naar de klimaatkas, analyseren het gewas en bepalen mogelijke maatregelen. Ze zien, voelen, ruiken en proeven de gewassen. Dat ze als groep verantwoordelijk zijn voor het resultaat, dwingt tot samenwerking.

Het gehele artikel is hier te lezen op GroenPact

Publicatiedatum: