Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lancering project 'AgroFossilFree' moet kloof theorie en praktijk dichten

In de Europese landbouwsector bestaat er nog steeds een grote kloof tussen ontwikkelingen op o.a. fossiel energiegebruik en de daadwerkelijke toepassing en het gebruik van beschikbare instrumenten en praktijken. Dit is met name het geval voor een groot aantal kleine en middelgrote producenten met beperkte toegang tot informatie.

Om dit probleem aan te pakken is het AgroFossilFree project in oktober 2020 gelanceerd door het Centre for Research and Technology-Hellas (CERTH), projectcoördinator, samen met 15 andere partners uit 9 EU-landen (IR, NL, DE, DK, PL, ES, IT, BE en EL). Het doel is een kader te creëren waarbinnen kritische belanghebbenden zullen samenwerken om de momenteel beschikbare Fossil-Energy-Free Technologies and Strategies (FEFTS) in de EU-landbouw te evalueren en te bevorderen.

Het AgroFossilFree project zal bijdragen tot de EU-strategieën op hoog niveau (d.w.z. EU Green Deal en Farm to Fork strategy), aangezien het project als doel heeft het gebruik van fossiele energie in elk landbouwproces, van begin tot eind, te verminderen, met behoud van de opbrengst en kwaliteit van het eindproduct.

Het zal ook bijdragen tot het dichten van de kloof tussen de beschikbare FEFTS en de dagelijkse EU-landbouwpraktijken door een effectieve uitwisseling van nieuwe ideeën en informatie tussen onderzoek, industrie, voorlichting en de landbouwgemeenschap te bevorderen.

Drie jaar
Het AgroFossilFree project, een driejarige gezamenlijke coördinatie- en ondersteuningsactie (CSA) die met 2 miljoen euro wordt gefinancierd door de EU in het kader van het Horizon 2020-programma, zal de huidige stand van zaken in de EU-landbouw op het gebied van energiegebruik evalueren en de bestaande behoeften beoordelen, zodat de landbouwers de landbouwproductie kunnen optimaliseren door een efficiënter energiegebruik en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, met als resultaat economische, agronomische en milieuvoordelen.

Er zal onder andere een AgEnergy Platform worden opgericht met alle beschikbare FEFTS en een besluitvormingsondersteunende toolkit worden ontwikkeld om interventies en financieringsinstrumenten aan te raden op basis van de input van de gebruikers. Het project zal ook beleidsaanbevelingen opstellen en deze communiceren om de zichtbaarheid te vergroten en de voorgestelde strategieën en technologieën te promoten. De financieringsmogelijkheden voor het fossiele brandstof vrij maken van de EU-landbouw zullen ook worden onderzocht en onder de aandacht worden gebracht.

Niet alleen wetenschappers en onderzoekers
AgroFossilFree is gebaseerd op een 'Multi Actor Approach', die in het consortium niet alleen wetenschappers en onderzoekers omvat, maar ook agrarische adviseurs, boerenorganisaties en industriële partners uit 9 landen (d.w.z. innovatie "hubs"), die ervoor zorgen dat de eindgebruikers van FEFTS-innovaties goed vertegenwoordigd zijn. De diversiteit van de teeltsystemen en agroklimatologische zones die onder de innovatie-"hubs" vallen, zal het mogelijk maken de toepasbaarheid van een breed scala aan FEFTS-oplossingen te onderzoeken en tegelijkertijd een schat aan behoeften en innovaties van eindgebruikers in heel Europa vast te leggen.

 

Publicatiedatum: