Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horticoop in transformatie: meer ledenvoordeel door focus op rendement

Tholen - Nog dit jaar verwacht tuinbouwcoöperatie Horticoop de transitie te formaliseren die dit jaar vol overgave is ingezet. In nauwe samenspraak met de telers, de leden, haalt men de banden weer terug aan, nadat de transactionele relatie door het afstoten van de groothandelsactiviteiten eind 2018 was afgenomen. Wel kenmerkt de nieuwe ledenbinding zich meer als investeerder en minder als klant.

Formeel betekent dat een transitie van een governance model naar een RVC+-model, maar nog veel belangrijker is dat telers weer meer ledenvoordelen zullen ervaren én de coöperatie meer op rendement kan gaan sturen, waarvan de telers in de vorm van een dividend mee zullen profiteren, vat voorzitter Joris Elstgeest het kort samen. Hij neemt met updates de leden en de buitenwereld al regelmatig mee in het veranderproces en gaat hieronder uitgebreider op de ontwikkelingen in.


Joris Elstgeest op kantoor bij Horticoop in Bleiswijk

Organisatiestructuur
Dat de transactionele relatie met de leden door de verkoop van de groothandel eind 2018 af zou nemen, was door Horticoop al onderkend. Plannen om daarop in te spelen lagen ook daarom al klaar, al waren die plannen nog niet concreet. Inmiddels wel. 2020 is aangegrepen om daarvoor te zorgen en de transitie in fase van uitvoering te brengen. Zo wordt gewerkt aan nieuwe statuten, wordt een regeling voor het op naam stellen van vermogen voorbereid en wordt de portfolio aan dochters en deelnemingen herijkt.   

De structuur van Horticoop als coöperatie gaat namelijk veranderen. Het bestuur, de raad van commissarissen en de directie zijn vertegenwoordigd in een transitiecommissie waarin de vernieuwing wordt uitgewerkt. In de nieuwe structuur krijgt de coöperatie een directeur (statutair bestuurder) en vervalt het huidige bestuur. De bestuursleden worden, samen met de externe commissarissen van Horticoop bv, straks de raad van commissarissen van de coöperatie.

Deelnemingen om te innoveren
Van een traditionele coöperatie, gebaseerd op ’inkoopkracht’, ontwikkelt Horticoop zich tot partner en innovator op het gebied van kennis en rendement. "Wij zullen meer als investerings- en ontwikkelingsfonds, als moedermaatschappij van een compleet portfolio aan tuinbouw gerelateerde bedrijven, gaan fungeren. Daarbij willen we nog meer in gaan zetten op innovatie, vóór en met de leden en de sector. Denk aan participatie in innovatieve start-ups, om maar iets te noemen."

Horticoop heeft ook nu al tal van deelnemingen, waaronder in willekeurige volgorde gekozen Mardenkro (coatings, boven), Lensli (substraten, linksonder) Horticoop Technical Services (tuinbouwtechniek, rechtsonder).

Sturen op rendement met als resultaat dividend
Bang dat er daarbij discussie tussen bijvoorbeeld siertelers en groentetelers ontstaat over waarin Horticoop precies moet investeren, is Joris niet. "Juist door op rendement te sturen hebben ook siertelers profijt van een mooi rendement door deelneming in een innovatieve techniek voor in de glasgroenten én glasgroententelers, andersom net zo goed voor specifieke sierteeltprojecten."

De ledenraad wordt actief betrokken bij dit soort besluiten en bepaalt de contouren voor de investeringen. Leden zullen profiteren omdat het óf een stukje rendement voor de coöperatie en daarmee dividend oplevert óf de sector versterkt. “We zijn er momenteel druk mee bezig en de leden krijgen hierover allemaal bericht, maar we hopen in 2022 onze leden voor het eerst dividend uit te keren." 

Zoals bij de meeste coöperaties, is de omzet van leden bepalend voor de verdeling van de belangen in de coöperatie. “We onderzoeken of we op termijn kunnen faciliteren hoe die belangen tussen leden van eigendom kunnen wisselen.”

De huidige ledenraadsleden zien graag extra collegatelers aansluiten.

Sneller, commerciëler kunnen opereren 
Voor de leden is het duidelijk dat zij kunnen gaan profiteren van nieuwe deelnemingen en diensten en producten die daaruit voortkomen. Voor bedrijven wordt Horticoop in vernieuwde vorm interessant, juist omdat die leden, ruim vierhonderd in totaal, een potentiële interessante groep vormen: als koper, kennispartner, of anderszins, volgens Joris.

"Na consultatie van de leden kregen wij enerzijds te horen dat binding van leden met de coöperatie mag worden versterkt en anderzijds dat Horticoop commercieel meer naar buiten mag treden. Daar maken we werk van. Sturen op rendement met de leden en het belang van de sector in gedachten houden, dat is het uitgangspunt."


Archieffoto Insperience Days Horticoop uit 2017. De laatste editie vond in 2018 plaats

Ledenbinding
De ledenraad gaf afgelopen maand goedkeuring aan de transitieplannen en nu is de vervolgstap formalisering daarvan in de statuten. Horticoop hoopt dat dit jaar te realiseren en daarna zou Horticoop 2.0 al 'in de benen' moeten zijn, verwacht Joris. "Van buitenaf zal daarvan niet direct veel te merken zijn. Wel zichtbaar, ook nu al, is dat we meer gaan communiceren over onze leden en deelnemingen. Dat helpt ook om de coöperatie weer meer onder de aandacht te brengen.”

En ook de Insperience Day van voorheen komt terug. “Allemaal mooie dingen, waardoor je zowel hier bij Horticoop intern als onder de leden ziet dat de transitie leeft en iedereen zin heeft in wat komen gaat. En ja, wellicht dat er daardoor ook telers zijn die denken: 'Dat is een club waar ik ook bij wil horen.' Dat is niet het hoofddoel van deze transitie, maar als coöperatie zou het wel een compliment zijn voor de koers die is ingezet."

Tot slot wil Joris graag nog de kennis en ervaring van Nederlandse telers benadrukken. “We geloven in de kracht van de tuinbouw en hebben in Nederland een unieke kennispositie die ook in het kader van mondiale ontwikkelingen steeds belangrijker wordt. Steeds meer partijen zien dit, van over de hele wereld. We willen leden, de sector, de toeleveranciers, de wetenschap en opleidingsinstituten en alle overige stakeholders verenigen en onze trots en innovaties versterken. Horticoop wil daarin een vooraanstaande en verbindende rol innemen. Hoewel er veel verandert, blijft het hoofddoel gelijk: we blijven ons inzetten voor de gezonde toekomst van de tuinbouw.”    

Voor meer informatie:
Horticoop
www.horticoop.nl  
[email protected]