Tholen – Er kwam vorige week een vaas met kraakhelder water op tafel toen Maren Schoormans en Simon Kleinjan namens Viscon vertelden over de teelt op water oftewel hydroponics. Het is een teeltmethode die inmiddels allang niet meer níeuw is, al krijgt het wel extra aandacht nu investeerders ook kansen zien in de sector, vooral ook in vertical farming.
Terecht, volgens Maren, al pleit hij ook voor horizontal farming, oftewel telen in kassen. Vrijwel overal nog steeds een hele goede optie, waarvoor Viscon na jaren testen een schaalbaar, hufterproof teeltsysteem heeft ontwikkeld met als een van de unieke features hele kleine nanobubbels en daardoor kraakhelder, schoon water.
Deep water culture
Wie op water gaat telen, kan kiezen uit telen op goten of op vijvers. Bij Viscon zetten ze in op vijvers, deep water culture. Dat klinkt eenvoudig als ‘een bak water’, maar alleen het optimaliseren van de waterkwaliteit had flink wat voeten in de aarde. “Na zo’n tien jaar durf ik nu wel te zeggen dat we een proven concept hebben”, aldus Simon die ook het begin meemaakte van dat proces en daarom samen bij Maren aan tafel zat tijdens GreenTech Live & Online. “Het hele automatiseren van het teeltproces, dat was met alle kennis en kunde die wij in huis hadden niet onze grootste uitdaging.”
Maren Schoormans met de vaas met schoon, helder water uit het eigen hydroponics testsysteem
Speciale unit
Terug naar de vaas met water. Die komt uit ’s-Gravendeel, waar in de eigen testfaciliteit met het nieuwste systeem voor teelt op water wordt getest. “Afgelopen zomer was wat dat betreft een ideale testcase met in Nederland hele hoge temperaturen en droogte. In onze plastic kas werd het systeem flink getest, maar die test werd prima doorstaan.”
Viscon gaat in haar systemen uit van 25 centimeter water. “Optimaal voor een stabiele watertemperatuur en ook nodig voor onze kranen die de drijvers uit de vijvers tillen zonder wortels e.d. te beschadigen.”
Speciale unit
Dankzij, zo werd al snel duidelijk, een speciale unit die zorgt dat het zuurstofniveau in het water tot wel driehonderd procent hoger is. Viscon maakt daarbij gebruik van nanobubbels. Een techniek die steeds vaker ingezet wordt in de tuinbouw, maar Viscon doet wel iets anders. “Onze bubbels zijn onderscheidend door een slimme combinatie van bubbelformaat, zuurstof, inbreng- en aanstuurmethode en een speciaal ingrediënt, chefs secret, al draait het systeem al bij tal van klanten internationaal”, glimlacht Maren.
De bijzondere bubbels maken dat er langdurig veel zuurstof in het water blijft en water verversen maar heel sporadisch nodig is. Dat maakt dat een tijdelijk elektriciteitsprobleem geen probleem is en sowieso gebruikt het systeem relatief weinig elektriciteit. “In ’s-Gravendeel konden we anderhalf jaar met hetzelfde water doen”, aldus Simon, “uiteraard wel door te recyclen en te zuiveren.”
Simon Kleinjan vertelde dat men in de vijvers inmiddels zonder veensubstraat teelt, maar met schonere substraten zoals schuim, steenwol of andere, speciaal voor teelt op water ontwikkelde substraten. “Het water wordt er minder vuil door, ook een voordeel.”
Competitief
Minstens net zo belangrijk als de bubbels en de unit die daarvoor wordt gebruikt, is volgens Maren echter dat het systeem ‘hufterproof’ is, enorme opbrengsten haalt en in allerlei gradaties te automatiseren is. Daarmee is het voor telers wereldwijd aantrekkelijk om uit de grond te gaan telen, in om het even eigenlijk welk gewas, al zijn het vaak sla en kruiden die op de vijvers worden geteeld momenteel.
“Ten opzichte van een conventionele slateler op het noordelijk halfrond, aan de bovenkant van de markt qua techniek met o.a. belichting en volledig geautomatiseerd, die 2-4 kilo productie per vierkante meter haalt, is er op water 120 kilo sla per vierkante meter haalbaar. Dat zijn gigantische verschillen, waardoor ons systeem, met in bovenstaand voorbeeld een kostprijs per krop van 34-40 eurocent, veel competitiever is dan veel mensen nog denken.”
Turnkey
Daarbij komt dat Viscon in de Viscon Group allerlei partners heeft die maken dat turnkey systemen opgeleverd kunnen worden, groot én klein. “Juist ook in kleinere projecten zijn wij gespecialiseerd, waarvoor minder automatisering nodig is maar met de hand en op maat gemaakte tools de arbeid wel makkelijker gaat. Zo’n systeem, van soms maar duizend vierkante meter, is geschikt voor onderzoek, maar kan ook een instapmodel zijn voor telers die willen opschalen in de toekomst.”
Voor meer informatie:
Viscon Hydroponics
www.visconhydroponics.eu
[email protected]