Met enige regelmaat duikt in de pers op dat “Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld is”. Een feit dat klopt, maar zo los eigenlijk weinig zegt. Daarom geeft WUR-onderzoeker Petra Berkhout op twitter een toelichting over het verhaal achter de cijfers. "Sinds een aantal jaar maakt Wageningen UR samen met CBS een rapport over de Nederlandse handel. Dit rapport komt vlak voor de aanvang van de Grüne Woche (de grote landbouwbeurs in Berlijn) in januari uit. Wat begon als een paar velletjes met cijfers over de Nederlandse landbouwhandel, is uitgegroeid tot een dikke publicatie met alle ins- en outs over de landbouw in- en uitvoer."
"Nederland was in 2018 na de VS de grootste exporteur van landbouwgoederen. Duitsland, Brazilië en China vormen de rest van de top vijf, die de laatste vijf jaar (2013-2018) niet is veranderd. Dit zijn cijfers op basis van de UN-Comtrade database. Van deze vijf landen exporteren Nederland en Brazilië meer dan ze importeren. Voor de andere drie geldt het omgekeerde. De export van Brazilië is evenals die van de VS vooral naar buiten de eigen regio. Voor Nederland, Duitsland en China geldt dat de handel vooral binnen de eigen regio is. Voor Nederland is die regio de EU. Van de export gaat 54% naar de buren (Duitsland, Frankrijk, België en het VK), bijna 41% van de invoer komt bij deze buren vandaan", somt Berkhout op.
"De export van landbouwgoederen was in 2018 in totaal 94,5 miljard euro. Daarvan is 68,5 miljard euro van Nederlandse makelij en daar vallen ook bewerkte producten (bijvoorbeeld chocola) op basis van geïmporteerde grondstoffen (zoals cacaobonen) onder. De resterende 26 miljard euro is wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij, waar niet of nauwelijks een bewerking van plaatsvindt in Nederland en waarvoor NL als toegangshaven (zowel over land, lucht en zee) fungeert voor het Europese achterland. Zou je de exportpositie van NL bepalen op enkel de export van Nederlandse makelij, dan zou deze heel kunnen anders zijn. Omdat we niet weten hoeveel wederuitvoer er is in landen als VS en Brazilië, kunnen we daar niets over zeggen!"
Bron: Petra Berkhout