Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Certhon en DENSO gaan voor robots

Robots doen stilaan steeds meer hun intrede in de kas. Met de investeringen van de Japanse auto-onderdelenfabrikant DENSO in Certhon dit voorjaar heeft de turnkey kassenbouwer een interessante partij aan haar zijde gekregen.

Tijdens GreenTech Live&Online spraken Edwin Vanlaerhoven, hoofd business development bij Certhon, en zijn collega Eisuke Itou (DENSO R&D) over wat de sector op het gebied van robotica kan verwachten. 

Van auto-onderdelen tot planten
Negentig procent van de auto's wereldwijd hebben onderdelen van DENSO en het Japanse bedrijf heeft dan ook veel ervaring met geavanceerde technologie. Als je daar kennis over machine learning, big data en quantum computing aan toevoegt, is het al snel duidelijk dat ze de hightech tuinbouwsector veel te bieden hebben. 

"Certhon en DENSO hebben allebei een langetermijnfocus en willen beiden groot worden in de tuinbouwsector," legt Edwin uit. Daarom zijn ze een partnerschap begonnen in AziĆ«, genaamd AgriTech Solutions. Als resultaat is er al een robot actief in een kas van vier hectare in Japan. 

De robot en de teler
De ontwikkeling van deze Faro-robot, die naar verwachting ook commercieel wordt gelanceerd in Nederland en Noord-Amerika, loopt parallel aan Certhon's ontwikkeling van wat ze de 'black box-systemen' noemen. Edwin noemt dit het autonome voedselsysteem van de toekomst. 

Over het algemeen is het niet de bedoeling om de telers volledig te vervangen. "We willen telers voorzien van betere hulpmiddelen, zodat ze meer controle hebben," legt Edwin uit. "Op plaatsen waar er geen lokale telers zijn, maar er wel vraag is naar lokaal voedsel zullen we de telers wel moeten vervangen." 

Momenteel staat tuinbouwrobots nog aan het begin van hun mogelijkheden, terwijl tuinbouwpersoneel, vooral in Nederland, niet meer kan dan ze nu al doen. "Er is hier geen ruimte meer voor verbetering, zodat robots in de loop der tijd steeds interessanter zullen worden en er minder focus zal zijn op menselijke arbeiders." 

Plannen voor de toekomst
Zoals gezegd is de eerste oogstrobot al in gebruik, maar deze is nog niet commercieel beschikbaar. Na de tests in Japan zal de robot ook bij een aantal Nederlandse telers worden getest, waarna de volgende stappen zullen volgen. 

Het doel op lange termijn is om de robot een integraal onderdeel te maken van de teelt, in samenwerking met de plant. Op die manier kan men het systeem beheren met input van sensoren en het aanpassen aan de wensen van de markt. Volgens Edwin is "wat de kas uit gaat niet hetzelfde als wat er naar de supermarkt gaat. Dat kunnen we beter op elkaar afstemmen, zodat er ook minder afval ontstaat en de winstmarges hoger worden."

In de praktijk
Tijdens een Q&A-sessie na de presentatie vroeg Leo Lansbergen zich af of Certhon en DENSO ook werken aan de ontwikkeling van robots voor andere gewassen. "We beginnen met tomaten omdat dit een populair gewas is en er grote telers zijn die hiervoor de benodigde investeringen kunnen doen," antwoordde Edwin.

Hierna volgen paprika's en komkommers, omdat deze laatste een zeer arbeidsintensief gewas is. "We beginnen in Nederland en Canada, in de regio Leamington, vanwege de aanwezigheid van veel geavanceerde telers daar." 

Een andere vraag was gerelateerd aan het businessmodel voor de Faro-robot - is deze gebaseerd op een eenmalige investering door een teler of wordt dit aangeboden als service? Hier is nog geen antwoord op, maar het is duidelijk dat robots onderdeel gaan uitmaken van de tuinbouwtoekomst.

Voor meer informatie:
Certhon
www.certhon.com

Publicatiedatum: