Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"geen 10.000 instellingen veranderen, maar 1 druk op de knop is genoeg"

Telen kan makkelijker met Plantonomy app

"Ik was zelf teler. Ik was de hele dag bezig met het lezen van het gewas en het aanpassen van alle technische instellingen om de klus te klaren," vertelde Don Kester van Priva in een van de online sessies op GreenTech Live & Online. Daarin stond hij stil bij de introductie van de online app Plantonomy.

Het ging in zijn tijd als teler al om meer dan 10.000 instellingen, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Dat werkt niet als je de glastuinbouw wil uitbreiden, volgens Don. "En het gaat niet alleen om de telers van nu. Het gaat ook om de volgende generatie en om investeerders die zekerheid willen omtrent hun investering. We moesten iets creëren dat het telen gemakkelijker maakte."

Priva lanceerde op hun nieuwe Open Platform de online app Plantonomy, een technologie die het mogelijk maakt om het klimaat, het waterbeheer en de energievoorziening in de kas met maximaal zes instellingen te regelen. "Een revolutie in de sector," zegt Don.


Don Kester (rechts) gaf meer uitleg over Plantonomy tijdens de GreenTech Live & Online die deze week op www.greentech.nl  plaatsvindt.

Telen gemakkelijker maken
Hoe maak je telen gemakkelijker? Dat is de uitdaging die Meiny Prins, directeur van Priva, tien jaar geleden aan haar team voorlegde. Het bedrijf was toen al een halve eeuw bezig om telers te helpen met het verzamelen van gegevens in de kas en het optimaliseren van hun teelt met behulp van deze gegevens.

Voortbordurend op studies van de WUR en onderzoekers als Peter Kamp en Dirk Prins hebben ze tools, systemen en technieken ontwikkeld die het mogelijk maken om in te spelen op de eisen van een gewas, met het bioritme van de planten als uitgangspunt. Maar voor een teler was dit toch niet zo eenvoudig toe te passen en bovendien zou hij er bovenop moeten zitten.

Tegenwoordig zijn er minder telers en de tijd die ze hebben is schaars. "De jongere generatie wil niet meer 24/7 werken. Ze willen vrije tijd, vakantie, naar een voetbalwedstrijd in het weekend", weet Don.

Daarnaast is er de sector die snel verandert, met de wereldwijde vraag naar lokale voeding en tuinbouwprojecten die overal ter wereld ontstaan, op plaatsen zonder teeltgeschiedenis en waar men nauwelijks kennis van hightech telen heeft.

En ook zijn er investeerders die een grote rol  in de sector spelen. Omdat ze miljoenen investeren in hightechkassen om te voldoen aan de vraag naar veilig en lokaal geteelde voeding, is de rol van de gewasmanager cruciaal in hun bedrijfsplannen.


Don Kester van Priva

Gebrek aan ervaren telers
Om het kort te maken, overal ter wereld is er een gebrek aan ervaren telers. Prins besloot dat het tijd was om een softwaresysteem te creëren waarmee de nieuwe generatie kasmanagers geholpen kan worden. Met hun nieuwe technologie Plantonomy doet Priva dat. Het bedrijf zette hun jarenlange teeltervaring, onderzoek en verzamelde gegevens in de computer, combineerde deze met datawetenschap en kunstmatige intelligentie en creëerde een systeem met maximaal zes basisinstellingen om de kas te besturen. Hiermee wordt het aantal klimaatcomputerinstellingen dat nodig is om voorspelbare gewasresultaten te bereiken, drastisch gereduceerd. Het unieke van Plantonomy is dat het het gewas aanstuurt volgens het natuurlijke bioritme van de plant.

Don: "Het maakt de teelt gemakkelijker. Het helpt telers betere resultaten te bereiken door hen in staat te stellen om meer hectaren te beheren of om hen meer tijd te geven om het gewas te verzorgen in plaats van de computer of om beter te beantwoorden aan de marktvraag door de opbrengst nauwkeuriger te voorspellen en op die getallen te managen."

En daarbij benadrukt Don dat hij over één ding zeker is: systemen en hulpmiddelen zullen de kasmanagers niet vervangen. "We zullen altijd mensen nodig hebben die het gewas kunnen lezen. Kijk maar eens naar de Heinekenfabriek; mensen controleren de machines en controleren de kwaliteit van de producten. Dat is misschien het verwarrende deel van de autonome teelt: het is niet autonoom, het is een teaminspanning. Gewasmanagers blijven verantwoordelijk voor de kas. Ze hoeven alleen geen 10.000 instellingen te veranderen, maar gewoon op één knop te drukken."

Onder de telers die het systeem hebben getest en er momenteel mee werken, bevinden zich partners in Nederland, Engeland en Mexico.  Zoals Francois Habasque van Red Sun Farms uitlegde is het vooral de eenvoud van het systeem die hem verraste. "Het is verbazingwekkend wat technologie vandaag de dag kan doen om op een eenvoudige manier hetzelfde als voorheen te bereiken."

Priva Open Platform
Plantonomy wordt geïntroduceerd als een dienst op het Priva Open Platform, een digitaal platform gebaseerd op Microsoft Azure Cloud Technology. "Deze online applicaties en diensten maken het gemakkelijker om een winstgevend gewas te telen, zelfs autonoom. Zodra telers hun kassen aansluiten op het platform, kunnen ze online applicaties en diensten gaan gebruiken en kunnen ze hun gewassen overal en altijd beheren. Afwijkingen worden automatisch gedetecteerd en het vergelijken van gewassen per variëteit, kas en geografische locatie wordt werkelijkheid."

Om telers wereldwijd te helpen met elke uitdaging die ze tegenkomen, verbindt Priva producten en diensten van partners met het open platform. Met Plantonomy als een van de eerste zijn er meer online toepassingen en diensten beschikbaar en volgens het team is dit nog maar het begin. "Het Priva Open Platform is niet zomaar een nieuw product. Het is de basis van een nieuwe manier van werken. En het beste is dat telers geen investeringen hoeven te doen om aan de slag te gaan. Het enige wat ze nodig hebben is een abonnement. Priva procescomputers kunnen al met het platform verbonden worden."


Meiny Prins, directeur van Priva

Uitdagingen en kansen
Zoals Meiny Prins onlangs in een toespraak tijdens de GreenTech benadrukte, zijn er veel uitdagingen waar de wereld voor staat, maar ook veel kansen voor de tuinbouwsector. Prins: "Zoals Covid-19 laat zien, zijn er veel 'voedselwoestijnen', zonder regionale teelt. Tegelijkertijd hebben we nog steeds te maken met een groeiende middenklasse die geld heeft om veilig geteelde voeding van hoge kwaliteit te kopen. En er is de klimaatverandering, die ons aanspoort om de manier waarop we leven en telen te veranderen. Als je dit allemaal combineert, zijn er uitdagingen, maar ook kansen."

En ook al worden de technologieën om dat te doen betaalbaar, zijn het de mensen zelf die moeten veranderen. Prins: "Dit virus is een waarschuwing. Als we nu niet luisteren, zal er iets anders volgen en dat kan zelfs nog ernstiger zijn. En de klimaatverandering zal zeker doorzetten. We moeten in beweging komen en snel. Als bedrijf kunnen we helpen ons aan te passen en verandering teweegbrengen door te beginnen met nieuwe technologieën die gemakkelijk te gebruiken zijn."

Voor meer informatie:
Priva
+31 174 522 620
[email protected] 
www.priva.com 

GreenTech Live & Online:
www.greentech.nl 

Publicatiedatum: