Er komt een nieuwe groene revolutie aan die vraagt om het telen van de toekomst zonder nadelige gevolgen voor het milieu. O.a. Meiny Prins mocht er gisteravond over vertellen in een uitzending van VPRO Tegenlicht gisteravond op tv.
Ze bezocht de Floating Farm in Rotterdam, waar ze laten zien dat met afval uit de stad zuivel, eieren en groenten geproduceerd kunnen worden om de hoek bij de consument.
Verdienmodel
Meiny vertelt in de uitzending dat ze na een van haar vele reizen over de wereld terug kwam in Nederland en zag dat Nederland eigenlijk één grote groene stad is, waarin platteland en stad met elkaar verweven zijn geraakt. En dat terwijl wij daar hier helemaal niet zo van doordrongen lijken te zijn in tijden waarin o.a. urban farming in opkomst is als iets voor 'in het buitenland'.
Haar inzicht gaf Meiny de naam Sustainable Urban Delta en daarin zit volgens Meiny een nieuw verdienmodel voor Nederland, want o.a. met de Floating Farm laat Nederland zien hoe telen in de stad mogelijk is. In dit geval op het water, nu nog in de haven, maar straks vlakbij de consument als er nieuwe wijken gebouwd gaan worden.
Dichtbij consument telen
De manier van telen maakt volgens Meiny niet zoveel uit of dat telen nu in indoor farms, vertical farms, gewoon buiten op het veld of in kassen gebeurt. Het is vooral zaak dicht bij de consument te telen.
Een van de manieren van telen: vertical farming
Importafhankelijkheid
Op die manier is de stad niet langer afhankelijk van voedselimport zo is de gedachte en is de stad minder kwetsbaar, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis dit voorjaar bleek toen de voedselketen haperde. Een voorbode voor wat de wereld nog te wachten staat met de klimaatveranderingen en nadelige gevolgen daarvan op voedselproductie volgens Meiny.
Bekijk hier de uitzending terug, met vanaf +- minuut 35 Meiny aan het woord.