Tholen – In de verte klinkt een brommende motor. Het geluid komt steeds dichterbij en recht voor de deur van het kantoor in Tholen wordt de motor tot stilstand gebracht. Een man stapt af en doet zijn helm af. Een vriendelijke glimlach komt tevoorschijn, een glimlach die Ton van der Kooij typeert.
De altijd goedlachse Ton neemt na 45 jaar afscheid van het vak. De laatste 17 jaar was hij werkzaam als commercieel technisch adviseur bij Van der Ende Groep. Samen met hem blikken we, in het kader van de serie Andere Tuinbouwtijden, terug op zijn mooiste en meest bijzondere herinneringen.
Ton samen met zijn motor voor het kantoor van GroentenNieuws en Bloemen- en PlantenNieuws in Tholen
Wanneer je lang in het vak zit, zie je veel verschillende ontwikkelingen. De tuinbouw is een sector die continu in ontwikkeling is. “Dat is heel bijzonder”, vindt Ton. Met name de Nederlandse tuinbouw is iets om heel erg trots op te zijn. “Het mooiste is de ontwikkeling van de mensen in het vak. Daar bedoel ik mee dat het bijzonder is hoe al deze mensen zich blijven ontwikkelen. Het zijn geen telers, Tuinders het zijn topondernemers. Het lef dat deze mensen laten zien is bewonderenswaardig. Er wordt volop geïnvesteerd, wetend dat daar ook risico’s bij komen kijken.”
Een nieuwe liefde
Tons liefde voor techniek ontstond op de boerderij waar hij samen met zijn ouders en acht broers opgroeide. Hij sleutelde als 15-jarige jongen aan auto’s en kwam zo ook aan zijn eerste baan in een autogarage. De jaren vlogen voorbij en de liefde voor techniek werd niet minder. “Uiteindelijk ben ik bij Van der Ende Groep terecht gekomen. Daar ontdekte ik een nieuwe liefde, het commerciële vak. Dit is bij Brinkman ontstaan. Dat ik mijn twee liefdes uiteindelijk kon combineren, was perfect.”
Lesgeven
Tijdens het gesprek is het al snel duidelijk: Ton heeft enorm veel passie voor zijn vak. Zijn enthousiasme heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn passie deelt hij graag met anderen. Zo heeft hij dat ook gedaan bij tuinbouwschool De Lier. “De overheid besloot dat telers een spuitlicentie nodig hadden. Ik ben les gaan geven op de tuinbouwschool om telers hierbij te helpen. Ze kwamen allemaal met frisse tegenzin de lokalen binnen.”
Ton lacht: “Man, man… Als ik terugdenk aan die oudere fogapparatuur om ruimtes te behandelen, dan moet ik wel eens denken aan het gezegde ‘van geiten leer je vloeken’. Nou, van die oude foggers leer je ook vloeken. Het ging sowieso gepaard met veel herrie. Maar die dingen vielen om de haverklap stil en hadden allerlei storingen. Die fogapparatuur was één van de onderwerpen van de lesstof van die klasjes. Dat was wat. Wat hebben we achteraf toch gelachen. Het leukste was dat ik toch wel enthousiasme kon bespeuren bij telers die het lokaal verlieten.”
Moves like Jagger
Naast zijn commerciële talent blijkt Ton nog meer talenten te hebben. Sommige van zijn talenten zijn lang verborgen gebleven. Drie jaar geleden moest hij eraan geloven en werd een van zijn talenten ontmaskerd. “Tja, daar stond ik dan op de officiële opening van het nieuwe bedrijfspand. Met knikkende knieën en een pruik op mijn hoofd mocht ik het publiek gaan entertainen. Ik heb mezelf voor één avond omgetoverd tot Mick Jagger en zong de sterren van de hemel met ‘I can’t get no satisfaction’.”
Dat Ton een allemansvriend is, bewijst zich nog een keer duidelijk wanneer hij vertelt over het Sinterklaasfeest bij Van der Ende Groep. “Ik ben verschillende jaren sinterklaas geweest bij het bedrijf. Geweldig, dat bekenden niet door hadden dat ik het was.”
Dankbaar mens
Het wordt nu tijd voor Ton om wat rustiger aan te doen. Of het echt veel rustiger gaat worden, valt te betwijfelen. Er zijn een hoop hobby’s waar Ton van gaat genieten. “Er is nu genoeg vrije tijd voor de kinderen en kleinkinderen en om lekker op pad te gaan met mijn motorclub of fietsclub. Verder ben ik lid van Probus, dus ik ga me zeker niet vervelen de komende tijd.”
Vorig jaar stond de wereld van Ton even op zijn kop. Hij is flink ziek geweest en dat heeft hem doen realiseren dat hij ‘heel kwetsbaar’ is. “Ik ben een dankbaar mens. Dat ik weer helemaal gezond ben, is een Gods wonder te noemen. Ik pluk de dag en realiseer me dat een goede gezondheid niet zo normaal is. Dat vond ik voorheen een vanzelfsprekendheid, nu denk ik daar heel anders over.”
“Het ga je goed grote vriend”
Begin september namen Van der Ende Groep en Ton afscheid van elkaar. “Ik ontving een mailtje van personeelszaken waarin ze mij bedankten voor mijn inzet al die jaren. Dat er waardering voor mij was wist ik wel, maar het werd heel duidelijk toen ik onderaan de mail keek.” Met trots vertelt Ton dat onderaan de mail een krabbeltje met pen stond geschreven namens Lex en Piet Van der Ende: “Ton, het ga je goed grote vriend.”
U kunt Ton bereiken via mail:
[email protected]
Andere Tuinbouwtijden
Dit was deel 15 in de serie 'Andere Tuinbouwtijden'. Een serie waarin diverse 'oude rotten in het vak' terugblikken en vooruitkijken. En waarin wij onderzoeken wat hun werk heeft betekend voor de tuinbouwsector van nu. Tips voor de serie zijn van harte welkom en kunnen gemaild worden naar: [email protected]
Deel 1: Piet Bom - Fiberglass kassen de opvolger van aluminium?
Deel 2: Henry van der Lans - We sliepen in hetzelfde hotelletje...
Deel 3: Rob Grootscholten - 42 jaar kassenbouw in een notendop
Deel 4: Peter Stuyt - Als Hollandse Amerikaan combineer ik..
Deel 5: Leo Alsemgeest - Stap voor stap een stapje terug
Deel 6: Harry Dullemans - Je moet nooit zeggen dat je er niet bent...
Deel 7: Kees de Groot - We moeten iets anders maken dan een...
Deel 8: Leo Alleblas - De drang naar avontuur zit in ons bloed
Deel 9: Carel Zwinkels - Een tuinder moet zich blijven ontwikkelen ...
Deel 10: Willem van Dorssen - Willem, pas je op met je lakschoen ...
Deel 11: Cees en Leo van der Lans - Als je alles zelf wilt doen ...
Deel 12: Marten Barel - De ontwikkeling die de tuinbouw heeft...
Deel 13: Hans Zeeman - Dankbaar dat onze familienaam nog...
Deel 14: Johan de Hoog - "Bij storm rapen we samen het glas"